Părintele Cleopa repeta mereu: ”Mîine, poimîine mă duc la Hristos! Mîine pleacă Moșul Putregai!”, ”Mîine nu veți mai vedea decît o cruce în cimitir!”, ”Mîine, poimîine, veșnica pomenire Moșului Putregai!”, ”Ia, un hîrb legat cu sîrmă!”, ”Mîine mă duc la frații mei. Ei strigă la mine: ”Hai, mai frate! Lasă vorba cu oamenii!”

***

Episcopul de la Rădăuți, Gherasim, a venit la Părintele Cleopa și la felicitat cu ziua numelui (Sfîntul Cleopa 30 octombrie) aducîndu-i o icoană cu Sfînta Parascheva și o carte.

Dar ei au vrut la masă să cînte ceva:

-Dă-ne voie să cîntăm o cîntare !

-Care?

-Mulți ai trăiască!

-N-aveți voie. Dacă nu mă întrebați, gata era cîntarea, dar așa, nu. Ce spune scriptura? Anii lor, șaptezeci și dacă vor fi în putere, optzeci… Și după optzeci, ce zice? Osteneală și durere. Dar nu citiți îm Psaltire?

-Dar ce să cîntăm?

-Să vă învăț eu ce să cîntați? Așa să cîntați: ”Veșnica pomenire! Vașnica pomenire! Veșnica lui pomenire!”

I-a prins rîsul pe toți. Da! Eu asta aștept: sicriul și veșnica pomenire, mamă. Nu știu! Mîine, poimîine, cînd a voi Domnul. Așa vă rog pe toți: cît oi trăi să mă pomeniți la rugăciune și dacă oi muri, iar să mă pomeniți. Pentru că eu vă doresc la toți raiul și bucuria cea veșnică și cea vremelnică. Să vă rugați pentru mine, păcătosul!

 

***

Spunea adeseori și acest cuvînt la creștini: ”Cînd vedeți că s-a îmbolnavit cineva la voi în casă: ori tata, ori mama, ori fiu, ori fiica, oricine ar fi, nu chemați mai întîi doctorul, ci preotul ca să-l spovedească. Caci, Doamne ferește, să-l apuce moartea nespovedit și cu păcate grele. Nu mai are iertare și slujbele atunci nu îi folosesc la nimic”.

 

Sursa: ”Ne vorbește Părintele Cleopa”, vol.I