„Cum scrie părinte, mă mărit sau nu?“

„O, fiică, trebuie să mai aduci ofrandă încă trei sute de mii de lei, ca, văzând jertfa ta, Domnul să îmi descopere.“ Culmea, fata aduce ofranda, părintele îi spune că se va mărita, dar degeaba. Ofranda nu a funcţionat. Dar în unele cazuri funcţionează.

Preoţii care practică formele de ghicit cad sub osânda pravilelor şi a canoanelor. Lumea ştie asta, dar totuşi aleargă la ei pentru că de multe ori sunt „eficienţi“. Oamenii preferă astfel de preoţi, pe care îi consideră cu har, pentru faptul că fac tot felul de slujbe care nu există în Molitfelnic. Cea mai cunoscută este  slujba de „dezlegare a cununiilor“ (această slujbă e diferită de rugăciunile de dezlegare de farmece pe care părintele le citeşte din Molitfelnic). Fata vine, i se citeşte slujba de dezlegare, iar i se citeşte, şi tot nu se mărită. Sau dacă se mărită are parte de mari necazuri în familie. Şi atunci unde a fost binecuvântarea lui Dumnezeu?

Dacă fata ar fi avut răbdare, dacă nu ar fi alergat la astfel de preoţi vrăjitori, Dumnezeu ar fi ajutat-o să se mărite. Dar dacă fata a ales o altă cale pentru a-şi găsi fericirea, dacă nu a vrut să treacă examenul răbdării, acum culege roadele.

Ce să mai lungesc vorba? Dacă ai fost la vrăjitoare sau la preoţi ghicitori, nu vei avea parte de linişte până nu te vei pocăi de greşeala ta şi până ce nu vei lua dezlegare de la duhovnic prin Taina Spovedaniei.

Sursa: ”Cartea Nunții”, Danion Vasile, pag. 161-162.