Bună seara, părinte. Sunt însărcinată în 5 luni şi jumătate, deja ştim că vom avea o fetiţă. Ne gândeam cu soţul la un nume, şi soţul a propus numele Otilia. Părinte, spuneţi-ne vă rog, dacă la naştere ni se vor face apele cu acest nume? şi dacă copilul poate fi botezat cu aşa un nume? Daca este în calendarul religios o astfel de sfântă sau muceniţă? Mulţumesc.
- natalia a întrebat 11 ani ago
- last edited 10 luni ago
- You must login to post comments
Să nu vă mire faptul, că viața Sfintei e prezentată de Biserica Romano-Catolică. Ea, este și a noastră. Nu uitați, că toți sfinții, pe care îi au romano-catolicii până la 1054 sunt și ai noștri și toți ai noștri sunt și ai lor!
Sfanta Otilia este protectoarea provinciei Alsacia din Franta. Sfanta s-a nascut la sfarsitul secolului VII in Obernheim, pe timpul lui Childerico II, din parinti foarte bogati: nobilul francez Adalrico din Alsacia si sotia sa Bereswinda. Inca de la nastere acestia au descoperit ca fata este oarba, lucru care l-a infuriat cumplit pe nobil, considerand lucrul acesta un blestem si o jignire adusa familiei sale si atunci a luat o hotarare: fata sa fie omorata.
Atat de hotarat si plin de ura era nobilul ca, doar dupa indelungi rugaminti ale sotiei sale s-a lasat induplecat s-o crute pe fata, dar cu doua conditii: s-o duca departe de el si sa nu i se cunoasca identitatea si familia din care provine.
Insa Bereswinda il asculta pe sotul ei doar pe jumatate, adica a dus fata la o servitoare pe care a trimis-o la Manstirea din Baumeles Dames, aproape de Besancon, insa mama fetei ii divulga identitatea ei si a Otiliei acelei servitoare. In aceasta manastire traieste si primeste educatie pana la varsta de 12 ani fara sa fie botezata, nu se stie din care cauza.
Episcopul din Raisbona – Erhardo a avut o viziune in care i s-a spus sa mearga la manstirea din Baumeles unde va intalni o fata oarba din nastere pe care trebuie sa o boteze si sa-i dea numele de Otilia, iar ea isi va recapata vederea. Episcopul s-a dus sa se consulte cu Hidulfo din Moyenmoutier si impreuna au mers la Baumeles unde au intlnit-o pe fata si au botezat-o cu numele Otilia. Si dupa ce au miruit-o pe cap si la ochi, pe loc si-a recapatat vederea.
Otilia a ramas in manastire ca sa-I slujeasca lui Dumnezeu, dar minunea care i se intamplase a starnit invidia unor monahii, care incep sa-i faca viata imposibila. Atunci sfanta, auzind ca are un frate, Hugo, ii scrie acestuia si il roaga sa o scoata de acolo. Intre timp si tatal ei afla de miracolul care i se intamplase fetei lui, insa in loc sa se bucure, acesta se infurie si mai tare, iar ura fata de Otilia creste si ii interzice lui Hugo sa o aduca. Insa baiatul nu il asculta pe tatal sau si trimite dupa ea ca sa o ia acasa.
Intr-o zi, pe cand era Hugo impreuna cu tatal sau, au vazut ca venea un alai de oameni in frunte cu Otilia. Vazand aceasta, Adalrico lua carja sa si il lovi pe Hugo cu ea in cap, iar baiatul muri pe loc.
Acest lucru il impresiona pe nobil, iar remuscarile ii schimba pe loc sentimentele fata de Otilia si pe cat de mult o ura pana atunci, pe atat de mult incepu s-o iubeasca.
Otilia, dupa acest eveniment, s-a stabilit la Obernheim cu cateva prietene si s-au dedicate actelor de milostenie sau de caritate pentru saraci.
Dupa un timp, tatal sau a stabilit casatoria ei cu un print german. Auzind aceasta Otilia fugi, iar cand cei trimisi de tatal ei erau pe punctual de a o prinde, s-a deschis o crapatura in roca in Schossberg, aprape de Friburgo si acolo s-a ascuns Sfanta.
Pentru a se intoarce, tatal sau ii promite ca ii va da Castelul Hohenburg pe care aceasta il transforma in manastire, fiind si prima stareta a acestei manastiri.
Locul acesta fiind foarte sus pe munte, intr-un loc foarte abrupt, unde nu puteau ajunge pelerinii, hotaraste sa mai intemeieze o manastire – llamado Niedermunster intr-un loc mai accesibil vizitatorilor langa care construieste si un loc pentru cazare.
Dupa ce a condus manastirea timp de multi ani, facand minuni si avand viziuni, Sfanta Otilia a murit la 13 decembrie in jurul anului 720.
Profetiile Sfintei Otilia spuse acum mai bine de 1300 de ani au fost de o precizie uimitoare. Cel mai cunoscut exemplu este prezicerea celui de-al Doilea Razboi Mondial cu lux de amanunte, perioada lui Hitler, luptele aeriene si cadera Berlinului.
„Asculta fratele meu! Am vazut teroarea padurilor si a muntilor. Frica va ajunge in sate. Va veni timpul in care Germania va fi numita tara cea mai razboinica de pe pamant. Va veni epoca in care se va ivi de pe pamantul sau razboiul teribil care va dezlantui un razboi mondial.”
„Douazeci de tari se vor lupta in acest razboi. Invingatorul va face parte dintre cei care sunt la malul Dunarii. Razboiul care se va ivi va fi cel mai infricosator pe care oamenii il vor vedea. Armele vor scuipa foc si castile soldatilor vor avea varf si vor arunca fulgere, in timp ce mainele lor vor apuca torte. Vor obtine victorii pe pamant, pe mare si pe cer. Tarile vor fi ingrozite si isi vor spune: „De unde vine aceasta grozavie?”.
„Florile vor fi rosii de sange si acesti monstri marini vor speria fundul oceanelor. Siroaie de sange uman va curge in jurul muntilor.”
Inca se pastreaza la manastire o fantana cu apa pe care Sfanta a facut-o sa apara prin rugaciunile sale cand manastirea a ramas fara nimic de baut. Cu aceasta apa isi spala ochii multi oameni care au probleme cu ochii si obtin vindecari miraculoase.
Toti imparatii germani incepand cu Carol cel Mare ( anul 800) i-au adus omagii acestei sfinte. Insusi Papa Leon IX si Regele Richard I Inima-de-Leu al Angliei au fost in pelerinaj la mormantul Sfintei.
Sfanta Otilia este sarbatorita in fiecare an de catre Biserica Romano-Catolica la data de 13 decembrie. In anul 2006, Eminenta Sa Dr. Joseph Doré, arhiepiscop de Strasbourg, a multumit IPS Mitropolit Daniel pentru invitatia de a vizita Mitropolia Moldovei si Bucovinei, si i-a oferit particele din moastele Sfintei Otilia, acestea urmand a fi asezate langa moastele Sf.intei Cuvioase Parascheva, in Catedrala de la Iasi.
Preot Iulian Rață
- Guest a răspuns 11 ani ago
- You must login to post comments
Te rog să te autentifici mai întâi pentru a trimite.