Expoziţie unicală în Paris
De la 9 aprilie până la 5 iulie 2009, în capitala Franţei va fi expusă o expoziţie unicală „Muntele Athos şi Imperiul Bizantin”. Aceasta va putea fi admirată în Muzeul de Arte Petit Palais, anunţă Patriarhia.ru. orice doritor va putea să se familiarizeze cu obiecte unice ale imperiului bizantin ce datează din secolele IX-XVIII.
În jurul la 200 de exponate au fost alese din muntele Athos şi din mănăstirile de aici: Vatoped, Iversc, Caracall, Csenofont, etc. Acestea în ansamblu vor putea permite de a vizualiza viaţa şi activitatea culturală a acestui centru unic ortodox, valoarea sa culturală care sa dezvoltat în urma legăturilor strânse cu Imperiul Bizantin, amprentele lăsate de acesta asupra istoriei universale. Cea mai mare parte a exponatelor, până în prezent nu au mai ieşti niciodată din Sfântul Munte, în afara celor care au fost expuse în Tesalonic la 1997.

www.pravoslavie.ru
Mai mult despre Muntele Athos
Situată în partea de est a peninsulei Halkidiki, peninsula Athos e singurul loc din Grecia dedicat în întregime rugăciunii şi venerării lui Dumnezeu. Cele douăzeci de mănăstiri, numeroasele schituri ce adăpostesc mici comunităţi de monahi şi pustnicii ce se ascund în grotele munţilor sau în adâncul pădurilor îi îndreptăţesc numele de Hagion Oros, Muntele Sfânt. Athos este numele unul titan trac. Potrivit mitologiei, în timpul conflictului între Zei şi Titani, Athos a fost cel care a aruncat un bolovan spre Poseidon, dar piatra i-a alunecat şi a căzut în mare dând naştere Muntelui ce-i poartă numele. O altă versiune a mitului spune că Poseidon a aruncat stânca spre Athos. Aceasta l-a strivit şi l-a îngropat sub greutatea sa. Muntele Athos mai este numit şi „Grădina Fecioarei Maria”. Legenda spune că în drumul său spre Cipru, Fecioara Maria şi Sfântul Ioan au fost surprinşi de o furtună pe mare şi nevoiţi să se refugieze în portul unde se află acum Sf. Mănăstire Ivra. Maria a fost atât de impresionată de frumuseţea locului încât l-a rugat pe D-zeu să-i ofere ei muntele, iar apoi s-a auzit vocea Domnului: „Fie ca acest loc să fie al tău, grădina şi Paradisul tău, dar şi un loc pentru cei ce caută salvarea.” Expoziţia organizată de Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”din Sibiu şi „Cercul de Acţiune Culturală şi Europeană” din Bordeaux, Franţa, vă propune, prin imagini, o incursiune în lumea fascinantă a celor ce îşi dedică întreaga viaţa lui Dumnezeu trăind după norme stricte într-un spaţiu în care credinţa te învăluie. Vom fi martorii acestei lumi ce s-a deschis în faţa aparatului de fotografiat în câteva dintre lăcaşele de închinăciune macedonene: Mănăstirile Ivron, Stavronikita, Dyonisios şi câteva schituri ale Muntelui Sfânt.Vom descoperi un tărâm al pietrei şi apei, cu turnuri ce se ridică spre cerul dominat de imaginea muntelui; un tarâm al interioarelor zugrăvite cu imagini ale sfinţilor ce veghează asupra vizitatorului, cu scene biblice care ne amintesc că viaţa înseamnă mai mult decât existenţa terestră, materială, este o pregătire pentru marea călătorie, marea încercare a trecerii pe „tărâmul celor drepţi”.


 

Vauxhall