Biserici distruse în urma violențelor islamice din Nigeria

Cel puţin şase biserici au fost distruse în ultimele zile în Nigeria de Nord, ca urmare a violenţelor membrilor unui grup radical islamic. În imagine pot fi văzuți creștinii rămași fără de adăpost, doar cu câteva haine cu greu salvate.
Militanţii grupului Boko Haram, au deteriorat, cel puţin 20 de biserici din patru state conduse de legea islamică a șariatului, afirmă agenția de presă Open Doors.
O Biserică a fost arsă din temelii în Potiskum, statul Yobe. Alte cinci biserici au fost arse în Maiduguri, statul Borno. Mai mult decât atât, s-a aflat că, spre deosebire de ceea ce spune, guvernul, numărul de decese ar putea fi peste 250 de oameni. Oficial cifra este de aproximativ 50 de decese.
Sâmbăta trecută, grupul Boko Haram, de asemenea, cunoscut sub numele „talibanii nigerieni”, a lansat o serie de atacuri împotriva statului Bauchi în Nigeria de Nord. Actele de violenţă în curând s-au răspândit la trei alte state: Borno, Yobe şi Kano. Boko Haram au atacat posturile de poliţie pentru că în viziunea lor guvernul a devenit prea laic şi vrea să cureţe Nigeria de influenţele occidentale. De asemenea, grupul extremist dorește să impună legea șariarului în întreaga ţară.
Se presupune că în spatele violenţei din Bauchi au fost de asemenea aceleași grupări islamice, care în februarie au făcut un masacru, în urma căruia unsprezece oameni au murit, peste 1500 de familii creștine au fost strămutate împreună cu cele 14 biserici, precum şi numeroase case au fost distruse.
După aceste manifestări, unii sunt în barăci mulți fiind răniți în urma loviturilor primite în timp ce au fugit de violenţa de pe străzi.
În timp ce atmosfera rămâne tensionată în nordul Nigeriei, unii creştini au început să se întoarcă acasă, crezând că poliţia are situaţia sub control. Liderii creștini îndemnă totuși populația să rămână la cel mai înalt grad de alertă.
Nigeria, cea mai populată ţară din Africa, este aproximativ egal împărţită între musulmani în partea de nord şi de creştini, în partea de sud cu minorităţi din ambele religii împărțite în tot teritoriul. Deoarece democraţia a fost restaurată în 1999, au existat cel puţin 15000 de decese ca urmare a conflictelor religioase, politice sau comunale, potrivit BBC.
trad. www.ortodoxia.md