Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a respins pretenţiile preşedintelui Ucrainei de a crea o biserică ortodoxă
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a respins pretenţiile preşedintelui Ucrainei de a crea o biserică ortodoxă independentă de Moscova, precizează un articol al Mariei DANILOVA, citat de „Directii catre Ortodoxie” – USA Asociated Press.
Patriarhul Chiril a sosit în Ucraina într-o vizită prelungită, care – spun observatorii – ar fi menită să reanimeze influenţa religioasă şi politică a Moscovei asupra acestei naţiuni predominant ortodoxe, formată din 46 milioane de oameni, naţiune ce încearcă să se integreze în Uniunea Europeană.
Preşedintele Victor Iuşcenko a dus, în anii 90, o campanie de recunoaştere a unei biserici ortodoxe independentă de Patriarhia Moscovei.
„Principalele aspiraţii ale ucrainenilor sunt de a trăi într-o biserică ortodoxă apostolică unită, autoguvernată”, a declarat preşedintele Iuşcenko într-un discurs pe care l-a ţinut în picioare, alături de Patriarhul Chiril.
PF Chiril a ţinut rapid să sublinieze faptul că Biserica Ortodoxă dominantă din Ucraina, care aparţine de Patriarhia Moscovei, este singura biserică legitimă aici:
„Această biserică, domnule preşedinte, există deja”, a declarat PF Chiril. „Dacă astăzi nu ar exista, atunci nu ar exista nici Ucraina. Dar, întrucât s-au deschis răni în această biserică, ele trebuie să fie vindecate”, a spus el.
Cei doi lideri au făcut declaraţii, după ce au depus flori la monumentul destinat victimelor teribilei infometari din perioada 1932-1933, care a ucis milioane de oameni nevinovaţi – foamete, sustin multi, pusă la cale de autorităţile sovietice pentru cedarea către stat a terenurilor aflate în proprietate privată.
Iuşcenko promovează, de asemenea, o campanie de recunoaştere a acestei infometari ca fiind o actiune de genocid, pe când Moscova atrage atenţia că această strategie nu a fost aplicată în mod special doar populaţiei ucrainene.
P. F. Chiril a mai declarat că deplânge tragedia şi se roagă pentru toţi cei care au pierit, dar a subliniat faptul că şi alte grupări etnice, inclusiv ruşii, au avut de suferit.
Principala biserică, aparţinând de Moscova, este susţinută de circa 28 de milioane de credincioşi, în timp ce Biserica Ortodoxă „separatistă” Ucraineană, Patriarhia de la Kiev, numără 14 de milioane de credincioşi. Sondajele de opinie arată că popularitatea bisericii separatiste este insa în creştere.
Luni dimineaţă, Patriarhul Chiril a săvârşit Sfânta Liturghie pe Dealul Sfântului Vladimir, în centrul Kievului, aproape de statuia Cneazului Vladimir, cel care a adus lumii slave convertirea la creştinism în 988. PF Chiril s-a rugat pentru prietenie, frăţie şi unitate.
Iuşcenko, care urmăreşte ruperea de dominaţia rusă şi integrarea în Uniunea Europeană şi NATO, a apelat la liderul spiritual al lumii Ortodoxe, de care aparţin peste 250 de milioane de credincioşi ortodocşi, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, pentru recunoaşterea bisericii „separatiste”.