Pelerinaljul Tinerilor „Chişinău – Mănăstirea Sireţi” de Ziua Crucii, la cea de a doua ediţie
Deja al doilea an consecutiv, prin străduinţa Prot. Octavian Moşin, de ziua Înălţării Sfintei Cruci (27 septembrie) se organizează „Pelerinajul Tinerilor”, de la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta Universităţii de Stat din Moldova până la Mănăstirea „Sf. M. Mc. Iacov Persul” din s. Sireţi, r. Străşeni.
Aproximativ 300 de persoane au pornit în Drumul Crucii. Primind binecuvântarea la Biserica „Întâmpinarea Domnului”, pelerinii s-au îndreptat spre sediul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, unde Înalt Prea Sfinţitul Vladimir a resfinţit Răstignirea din faţa Mitropoliei. Cu această ocazie, Vlădica a ţinut să le spună pelerinilor următoarele: „Iubiţi întru Hristos fraţi şi surori, stimaţi pelerini, dragi studenţi şi copilaşi. Primiţi felicitările noastre cu această sărbătoare care este închinată Înălţării Sfintei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci. În faţa Mitropoliei, cu străduinţa nemărginită a ctitorilor, a fost înălţată din timp această Răstignire, a şi fost sfinţită, dar fiindcă astăzi treceţi pe lângă Mitorpolie, ne-am rugat Bunului Dumnezeu pentru voi toţi, cei care mergeţi în Drumul Crucii, spre Mănăstirea de la Sireţi şi am resfinţit această frumoasă Răstignire. Astăzi este o mare sărbătoare pentru toată suflarea dreptmăritoare, deoarece cu semnul Sfintei Cruci, biruim vrăjmaşii şi îndepărtăm de la noi toate relele, pentru că pe Sfânta Cruce a fost răstignit însuşi Mântuitorul Hristos, cu sângele Lui sfinţind această Cruce. Eu vă mulţumesc tuturor celor care aţi fost la rugăciune astăzi dimineaţă la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din cadrul USM, pentru a vă întări sufleteşe şi pentru a cere Binecuvântarea Domnului spre a putea săvârşi acest pelerinaj. E un lucru frumos, e un lucru mare, e un lucru mântuitor, e un lucru pentru suflet, căci omul când trece pe drum cu cântări de slavă lui Dumnezeu, cu vozglasuri, cu dorinţa de a face o faptă bună, Bunul Dumnezeu îl Binecuvântează. Eu vă mulţumesc încă o dată tuturor celor care aţi pornit în acest Drum al Crucii. Dumnezeu să vă Binecuvânteze, să vă dea sănătate deplină şi tărie picioarelor ca să ajungeţi cu bine la Sfânta Mănăstire. Doamne ajută! „
După ce au ascultat cuvântul de învăţătură al Mitropolitului şi au primit arhiereasca binecuvântare, creştinii, în mod organizat, s-au îndreptat spre ieşirea din Capitală.
Pe parcursul întregului drum, la procesiune s-au alipit zeci şi zeci de creştini din satele întâlnite în cale. Întreagul traseu, de la Chişinău spre Sireţi (aprximativ 16 km) a fost parcurs într-o atmosferă de pace şi linişte, credincioşii, dimpreună cu preoţii înălţând rugi Domnului Iisus Hristos, Maicii Sale şi tuturor Sfinţilor.
În Sireţi, procesiunea a fost întâmpinată cu adevărat cordial, la Răstignirea de la intrarea în sat, un grup de localnici le-au urat creştinilor bun venit, iar pe parcusrul întregului drum din sat până la mănăstire, gospodarii ieşeau pe la porţi pentru a saluta pelerinii şi pentru a cere binecuvântările preoţilor ce făceau parte din procesiune.
Odată ajunşi la mănăstire, credincioşii au fost întâmpinaţi cu creştinească dragoste de către stareţul mănăstirii „Sf. M. Mc. Iacov Persul” şi de întreaga obşte monahală.
Părintele Stareţ Porfirie a întâlnit pelerinii cu următoarele cuvinte: „Ne bucurăm în mod deosebit că sunteţi pentru a doua oară în această componenţă aici, şi fie ca Dumnezeu să vă numere paşii şi să deveniţi prin aceasta nişte mesageri, nişte mărturisitori ai Crucii şi Învierii lui Hristos, în această lume secularizată, plină de materie, căci oamenii astăzi caută mai mult materia, utiând de Dumenzeu, utiând de Credinţă. Prezenţa Dumneavoastră aici, este un exemplu şi un imbold pentru cei care s-au îndepărtat de Hristos. Fiţi bineveniţi! Maica Domnului şi Sfântul Iacov, ocrotitorul acestei Sfinte Mănăstiri să vă răsplătească şi să vă ajute totdeauna.”
La rândul său, Prot. Octavian Moşin s-a adresat Părintelui Stareţ şi întregii obşti monahale din partea călătorilor: „Preacuvioase Părinte Stareţ, Preacuvioşi, Preacucernici Părinţi şi fraţi, iubiţi fraţi şi surori, cu Doamne ajută, al doilea an deja, de Ziua Crucii, ajnungem la Sfânta Mănăstire Sireţi. Fie ca Bunl Dumnezeu să primească paşii noştri pe care i-am făcut până aici. Dea Domnul ca acest Drum să fie ca un foc, care ar mai arde din relele câte le avem. Ne bucurăm că ne primiţi cu toată dragostea, sperăm că vom lăsa greutatea aici şi vom zbura mai uşor spre casele noastre. Slavă Ţie Doamne că am ajuns şi în acest an!”
După întâmpinarea pelerinilor, a urmat slujba Te-Deum-ului de sănătate şi mulţumire, urmată de închinarea la sfintele moaşte din Mănăstire.
Mai târziu, mulţumind gazdelor pentru ospitalitatea creştinească şi pentru agapa înbeluşugată pregătită special pentru participanţii la Drumul Crucii, pelerinii s-au îndreptat spre oraş.
Deşi drumul a fost lung, şi întoarcerea în Chişinău a avut loc seara târziu, chipurile călătorilor radiau a împăcare şi fericire, Bunul Dumnezeu având grijă să alunge oboseala de la cei care s-au ostenit întru Slava Sa.
www.mitropolia.md