Salată de vinete tocate


Ingrediente:

Alegem câteva vinete potrivit de mari și cu formă cât mai regulată, ca să fie mai ușor de copt. De asemenea, trebuie să fie proaspete, de culoare închisă, lucioase, iar la pipăit să fie puțin moi. 200ml ulei, 1 ceapă potrivită, sare.

Instrucțiuni:
1) Se spala bine vinetele si se usuca pe un servet de hartie. Dupa spalarea initiala a legumelor (valabil si pentru ardeii copti), apa nu mai trebuie folosita, pentru a pastra aroma deosebita de fum.
2) Se aseaza vinetele pe plita incinsa la un foc iute si se invart pe toate partile, pentru aproximativ jumatate de ora. Cand coaja exterioara s-a inegrit si flescait, iar prin gaurile create in timpul coacerii incepe sa iasa abur si lichid, se iau de pe foc si se lasa intr-o cratita sa se raceasca, atit cat sa poti pune mana pe ele sa le cojesti.
3) Se indeparteaza coaja, apoi se taie pe lung la capatul superior si se rad usor, cu un cutit semintele, ca sa nu pierdem nimic din „corpul” legumei.
4) Se aseaza vinetele curatate pe un fund de lemn inclinat si se pune deasupra lor un alt fund de lemn. Prin apasare, dupa inca o jumatate de ora sunt eliminate sucurile acide care fac rau la stomac.
5) Se toaca vinetele cu un tocator de lemn sau de plastic (se poate si cu cutitul, dar acela taie in loc sa striveasca si pierde din aroma) pina cand capata o consistenta de „pasta”. Unii prefera sa le puna in mixer, dar nu ies la fel de bune.
6) Se pun in vasul final in care se vor servi, se adauga sare dupa gust, apoi se freaca incet cu ulei (preferabil de masline „light”, dar si floarea soarelui este bun) ca atunci cand facem maioneza.
7) La sfarsit se adauga ceapa data pe razatoarea mica sau taiata foarte marunt, se decoreaza cu felii de rosii si se pune la rece. Dupa cum observati, reteta este traditional romaneasca, fara maioneza si alte dresuri care ii modifica gustul.

Se mănâncă pe pâine și de preferat cu o garnitură de ardei copți.


Poftă bună!

Aministraţia Ortodoxia.md