Patriarhul Kirill mulțumește CE pentru apărarea „valorilor morale tradiționale” (Medicilor li se permite  refuzarea avortului, din motive de conștiință)

„Aş dori să mulţumesc membrilor APCE, pe care îi reprezentaţi, pentru paşii importanţi făcuţi în ultima sesiune, în sprijinul menţinerii valorilor morale tradiţionale”, a declarat Patriarhul Kirill la o întâlnire cu preşedintele APCE (PACE), Mevlut Cavusoglu, la Moscova miercuri, 13 octombrie 2010.

Faptul că PACE a adoptat o rezoluţie care le asigură medicilor dreptul de a refuza efectuarea avorturilor din motive de conştiinţă este „un pas important”, care îi sprijină cu adevărat pe „foarte mulţi doctori din Europa, oferindu-le dreptul de a trăi şi de a acţiona conform cu propriile lor convingeri”, a mai spus el.

Multe comunităţi religioase din lume critică anumite rezoluţii ale Consiliului Europei, şi unele legi naţionale, cum ar fi cele care pun la egalitate legăturile homosexuale cu căsătoriile tradiţionale, a spus Patriarhul Kirill.

„Este foarte îngrijorător faptul că unele ţări au deja un suport legal pentru propagarea relaţiilor homosexuale. Cred că Biserica Ortodoxă, islamismul, iudaismul, şi o mulţime de alte comunităţi [religioase] nu se vor opri în reclamarea păcatlor, unul câte unul.”, a spus el.

Dacă omul îşi foloseşte libertatea în sensul faptelor rele, „civilizaţia umană nu va avea nicio şansă de supravieţuire, idee perfect înţeleasă dealtfel şi de către cei care au creat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, aceasta din urma impunând unele restricţii asupra drepturilor şi libertăţilor omului, chiar din motive morale”, a mai spus el.

„Din păcate, interpretarea modernă a acestei declaraţii nu ia în considerare restricţiile acestea morale, şi vedem ce se întâmplă în special în ţările occidentale, unde mediul public este plin de propaganda depravării, consumerismului şi permisivităţii”, a spus Patriarhul Kirill.

Biserica Ortodoxă Rusă a găsit de cuviinţă să stabilească un dialog cu Consiliul Europei, prin instituirea unei misiuni acolo, încă din 2004, în sensul exprimării unui punct de vedere propriu cu privire la drepturile omului şi ale libertăţilor şi, „împreună cu mai mulţi deputaţi şi aderenţi la alte tradiţii religioase, să asigure un caracter nemuritor standardelor morale din viaţa oamenilor”, a mai spus el.

www.lacasuriortodoxe.ro