Mânăstirea Hâncu adăpostește tezaurul creștinătății ortodoxe: o părticică din brâul Maicii Domnului

Cu binecuvântarea Prea Sfintitului Petru, Episcop de Hancu, la mânăstirea Hancu a fost adusă o părticică din brâul maicii Domnului și expusă spre închinarea credincioșilor în Biserica cu hramul „Cuvioasa maica noastră Parascheva”, ne relatează radio Logos ora 14.00.

 

Brâul Maicii Domnului a fost ţesut din păr de cămilă chiar de către cea care a luat în pântecele ei pe Cel necuprins, spre mântuirea noastră. Potrivit Tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul ei Brâu ca dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer.

Se cuvine să amintim că Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii: în anul 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în anul 1871, sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Sfântul Munte Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țara sa pentru îndepărtarea holerei; în anul 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali,  evenimente relatate de crestinortodox.ro.

Această minunată comoară a Ortodoxiei, care se spune că este dovada existenței pământești a mamei lui Hristos, și-a adus o frumoasă contribuție la vindecarea miraculoasă a nenumăratelor cazuri de boli. Și rămâne în continuare același izvor de vindecare și pentru credincioșii ortodocși din zilele noastre. Toți cei care cu credință și cu trăire duhovnicească frumoasă se apropie și se ating de Brâul Sfintei Fecioare primesc darul pe măsura credinței lor.

Deasemenea ținem să reamintim că Brâul Maicii Domnului se prezintă ca o vindecătoare și a infertilității. Și lucrarea acestui Brâu nu se limitează doar la acestea.

Cu toate acestea trebuie să mai reamintim că puterea vindecării miraculoase nu aparține brâului în sine ci Preasfintei Maicii noastre Maria. Să nu îl idolatrizăm, ci atingându-ne de Brău rugăciunile să fie adresate Preasfintei Maicii noastre Maria și nu Brâului, care este doar o materie prin care lucrează puterile divine.

Valoarea lui este inestimabilă deoarece este direct legat de Maica Domnului, Preasfânta Fecioară Maria. De aceea, Biserica Ortodoxă acordă un cult Sfântului Brâu, așa cum o face și cu Preasfântul Lemn din Crucea Domnului. În calendarul ortodox, evenimentul așezării Sfântului Brâu al Maicii Domnului în raclă, este pomenit la 31 august, stil nou, respectiv 13 septembrie, stil vechi.

Sunt așteptați toți credincioșii: atât cei cu încercări de boală cât și cei ce se bucură de sănătate, să vină să aducă rugăciuni de mulțumire Preasfintei Fecioarei, Maica noastră pentru darurile și mângâierile cu care ne încoronează și ne este mereu alături în zilele acestea pline de încercări și necazuri omenești.

mag. Vitalii Mereuțanu