Creştinii din Siria nu-şi vor părăsi niciodată pământurile

Mii de ortodocşi din Liban au întâmpinat moaştele Sfintei Marii Muceniţe şi întocmai cu Apostolii Tecla, care au fost aduse din localitatea siriană Maaloula. Până la sfârşitul lunii septembrie ele vor rămâne în mănăstirea Sfântului Ilie la 30 de kilometri de Beirut, unde pelerinii se vor putea ruga la moaştele Sfintei Tecla.
Biserica ortodoxă sărbătoreşte ziua Sfintei Tecla pe 24 septembrie, iar biserica catolică pe 23 septembrie.
Unii oameni consideră că transportarea moaştelor în Liban este primul semn că creştinii sirieni sunt gata să părăsească pământurile, pe care au trăit mii de ani. Preotul mănăstirii Sf. Ilie părintele Pavel, într-un interviu cu corespondentul Vocii Rusiei a declarat că aceste temeri sunt nefondate.
„Moaştele au fost aduse în Liban doar pentru o anumită perioadă de timp, pentru ca pelerinii, care anul acesta nu pot vizita Siria din motive bine cunoscute, să se poată ruga la moaştele Sfintei Tecla. Moaştele vor fi readuse la Maaloula, la începutul lunii viitoare. Creştinii sirieni trăiesc în aceste teritorii de secole şi indiferent de evenimentele care s-au abătut asupra patriei lor, ei nu au părăsit-o şi nu o vor părăsi niciodată”.
Astăzi, la fel ca şi cu multe secole în urmă, chipul Marii Muceniţe Tecla îi ajută pe locuitorii Siriei, Libanului şi Palestinei. Ucenica şi adepta Apostolului Pavel, Tecla i-a uimit pe contemporani şi pe urmaşii lor prin curajul şi rezistenţa sa. Ea s-a născut în oraşul Iconium (în prezent oraşul turc Konya). Timp de mulţi ani a locuit la Seleucia în Siria. Potrivit legendei, atunci când preoţii păgâni care o urmăreau pe Tecla erau gata să o prindă, în mod miraculos munţii s-au închis în spatele sfintei şi au ascuns-o de duşmani. Peştera în care conform legendei a murit Tecla este situată la Maaloula în Siria. Mai târziu, deasupra acestei peşteri a fost construită mănăstirea care poartă numele sfintei.
Nu departe de această mănăstire se află aşezările creştinilor sirieni. Este semnificativ faptul că până în prezent ei vorbesc dialectul limbii aramaice, în care conform legendelor a predicat Hristos.
Preotul mănăstirii Sf. Ilie, părintele Pavel a relevat următoarele.
„Evenimentele din Siria continuă să influenţeze climatul politic, economic, cultural şi religios din ţările vecine cu ea. Între altele, din Liban unde recent a avut loc rugăciunea anuală în memoria Sf. Tecla. În toate bisericile, în ultimele zile ale lunii septembrie, enoriaşii îşi amintesc chipul ei, spiritul ei de libertate, de valorile creştine şi jertfirea în numele credinţei”.
Aducerea moaştelor Sfintei Tecla în Liban a devenit o sărbătoare pentru creştinii din această ţară şi pentru pelerini. Este simbolic faptul că în aceste zile întunecate pentru această regiune, Sfânta Tecla ajută din nou oamenii să găsească mângâiere şi speranţă.