Întreaga creștinătate sărbătorește azi Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor drept Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor. În această zi se sfințesc, prin rugăciune și stropirea cu agheasmă, ramuri înmugurite de salcie. Acestea se împart credincioșilor, iar preoții le țin în mâini ca semn al biruinței vieții asupra morții. Cu referire la Duminica Floriilor există numeroase superstiții, însă multe dintre acestea nu sunt acceptate de Biserică.
Despre Florii, dar și alte lucruri interesante legate de Intrarea Domnului în Ierusalim, am discutat cu Preotul Maxim Melinti, paroh al Bisericii din localitatea Ghidighici.
Părinte, ce trebuie să știe cititorii Eumama despre sărbătoarea Floriilor?
Florii, Duminica Floriilor, a Stâlpărilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim, este una dintre cele 12 sărbători mari creștin-ortodoxe. Aceasta ne amintește despre intrarea triumfală a Mântuitorului Hristos în cetatea Ierusalimului, înainte de patimile Sale. La Intrarea în Ierusalim, Iisus a fost întâmpinat de mulţime de bărbaţi, femei şi copii, care purtau în mâini ramuri verzi de finic și măslin şi îşi manifestau bucuria, strigându-i osanale.
La început, Duminica Stâlpărilor a fost ţinută doar de creştinii care locuiau în Ierusalim, dar s-a răspândit rapid în întreaga lume. Sărbătoarea nu are data fixă, și se serbează în duminica dinaintea Învierii Domnului.
Cum ar trebui sărbătorită această zi, din punct de vedere creștinesc?
Ca și orice sărbătoare creștină, celebrarea Floriilor trebuie să înceapă în biserică, luând parte la Sfânta Liturghie, primind și Sfânta Împărtășanie.
În afara bisericii, sărbătoare pierde orice sens evanghelic și moral-spiritual. Anume în biserică suntem uniți în spiritul dragostei, ca având acest gând, cu adevărat creștinesc, să mărturisim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh.
De ce se obișnuiește ca la Florii să sfințim ramuri de salcie?
Conform mărturiilor evanghelice, cei care Îl întâmpinau pe Hristos, mergând călare pe mânzul asinii în drum spre Ierusalim, ”tăiau ramuri din copaci şi le aşterneau pe cale”.
Și așa s-a îndatinat, ca în aceasta zi, în biserici să se sfințească, prin rugăciune și stropire cu agheasma, ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor.
Ce facem mai apoi cu aceste ramuri?
Cu aceste crenguțe, creștinii împodobesc icoanele din casele lor. Nici într-un caz, ramurile de salcie nu se aruncă.
Biserica recunoaște tradițiile și obiceiurile existente în legătură cu Floriile?
Biserica foarte puțin s-a exprimat despre superstiții legate de Florii. Eu însă, recomand confraților mei să le vorbească creștinilor că salcia sfințită la Florii sau crenguțele de la Duminica Mare nu alungă puterile necurate, ci doar „postul și rugăciunea” o pot face.
Să nu dezamăgim oamenii, oferindu-le acestor ramuri o putere mai mare decât pot avea sfintele taine, credința, dragostea și alte virtuți creștinești.Cu privire la Florii, în popor există credința că salcia are puteri miraculoase: alungă duhurile necurate, iar animalele și pământurile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele.
La fel există credința că însăși Maica Domnului a binecuvântat salcia, dupa ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutând-o pe Fecioara Maria să treacă apa unui râu. Ca o moștenire a acestor istorii, avem în prezent și un cântec deja cunoscut între creștini – „Sub o salcie pletoasă!”.
Multe dintre aceste superstiții nu sunt acceptate de către Biserică, având origini păgâne.
În această zi este dezlegare la pește. De ce?
De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri (dacă nu cade în Săptămâna Patimilor, cum a fost în anul 2015). Lucrul acesta se explică foarte ușor. De Florii se încheie de fapt postul de 40 de zile. Și ca o încurajare și o pregătire mai serioasă pentru Săptămâna Patimilor, Biserica a hotărât dezlegarea la pește în această zi.
Urmează Săptămâna Patimilor. Ce ar trebui să facem în această săptămână?
Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici, zilnic, se oficiază slujbe speciale, deosebit de frumoase și excepționale.
Recomandăm, în dependență de timpul de care dispun, ca toți creștinii să participe la aceste slujbe. Bineînțeles că și preoții ar trebui să meargă în întâmpinarea credincioșilor care, în mare parte lucrează în fiecare zi, să le ofere un program potrivit.
Acum, în preajma Învierii Domnului, cu ce mesaj veniți către credincioși?
Dorim tuturor creștinilor noștri un post desăvârșit pe mai departe și Sărbători binecuvântate!
Anna Casian-Musteață
Sursa: www.eumama.md