Se împlinesc sâmbătă 19 ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Cleopa Ilie, un «Avvă» unic al spiritualităţii româneşti, după cum inspirat l-a portretizat Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.

Cu adevărat un dar de la Dumnezeu pentru poporul român, după cum l-a numit Patriarhul Daniel, părintele Cleopa şi-a pus amprenta asupra spiritualităţii româneşti, fiind o personalitate simbol a vieţii monahale din ţara noastră.

Iată 7 îndrumări ale părintelui despre frica de Dumnezeu.

Ferice de omul care se teme de Dumnezeu, că acela este adevărat om înțelept și acela va avea fericire și în veacul de acum și în veacul cel viitor.

Cine se teme de Dumnezeu, iubește pe tot omul și ajută pe tot omul cu multă dragoste, când este în necazuri. Cine se teme de Dumnezeu, nu cruța averea să o dea la săraci. Cine se teme de Dumnezeu, are mare frică, nu numai să nu greșească cu lucrul sau cu cuvântul, lui Dumnezeu, ci și cu gândul.

Este bine că omul să învețe carte multă, să fie și inginer, să fie și doctor, să fie și profesor și profesor universitar; să fie și militar, să fie și general, ce-a randuit Dumnezeu pentru fiecare. Dar în toate treptele lui să nu uite frică de Dumnezeu. Că, dacă a uitat de Dumnezeu, mai bine nu mai venea în lumea această și mai bine nu se năștea să vadă atâta bunătate a lui Dumnezeu.

Cine are frică lui Dumnezeu, acela se face santinelă întregii înțelepciuni, își păzește sufletul și mintea să de gânduri rele, limba să de cuvinte rele și toată așezarea sa de a lucra împotriva lui Dumnezeu.

Omul poate să ştie toate meseriile din lume, poate să cunoască toate științele lumii, dacă îi lipsește frică lui Dumnezeu, îi lipsește școală înțelepciunii și omul acela nu-i bun de nimic.

Înţelepciunea are două capete : primul este frică de Dumnezeu și cel mai de sus este dragostea de Dumnezeu, că toată fapta bună se începe din frică lui Dumnezeu și se termină în dragostea lui Dumnezeu, care este legătură desăvârșirii și cea mai înalta fapta buna.

Trezvia se naște din frică de Dumnezeu. Și frică lui Dumnezeu din credință în Dumnezeu.