La Catedrala Mitropolitană din Sibiu a avut loc sâmbătă slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna. La eveniment au participat aproximativ 10 000 de persoane. Sfântul Andrei Şaguna va fi pomenit în fiecare an la 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României. După canonizare, biserici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
În catedrală s-a desfăşurat Sfânta Liturghie, oficiată de aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Alexandriei, Teodor al II-lea şi Mitropolitul de Patras, IPS Hrisostom.
Osemintele lui Andrei Şaguna au fost aduse de la Răşinari, locul unde a fost înmormântat în urmă cu 138 de ani şi au fost depuse în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, vineri după amiază. Seara au fost aduse din Capitală şi moaştele Sfântului Andrei.
Canonizarea fostului mitropolit al Transilvaniei Andrei Şaguna a fost decisă de Sfântul Sinod pe 21 iulie. Numit „Mesia al ardelenilor”, Andrei Şaguna a fost mitropolit al Ardealului între 1864 şi 1873.
Andrei Şaguna s-a născut la Mișkolț, Ungaria, în 1808, din părinți aromâni. Naum Șaguna, tatăl lui Andrei Şaguna, a trecut în 1814 la catolicism, religie în care și-a botezat copiii. În 1816 Anastasie (numele de botez a lui Andrei) a început școala la Mișkolț. În 1826 a terminat gimnaziul catolic la călugării din Pesta. La 29 decembrie 1826 a trecut la ortodoxie. Între 1826-1829, urmează filozofia și dreptul la Buda. În 1829 pleacă la Vârșeț unde urmează teologia. La 1 noiembrie 1833 se călugărește și ia numele de Andrei.
Andrei Şaguna s-a implicat în mişcarea revoluţionară de la 1848 a românilor transilvăneni. A fost copreşedinte al Adunării naţionale româneşti de la Blaj, din 3/15 mai, cea care a formulat un program cu 16 revendicări politico-naţionale, apoi tot Adunarea l-a delegat în fruntea unor intelectuali români ca să ducă la Viena aceste petiţii pe care le-a prezentat împăratului, la Insbruck şi la Viena, primind asigurări că ele vor fi satisfăcute.
A tipărit mai multe manuale şcolare, le-a cerut profesorilor să scrie manuale, fiecare în specialitatea lui, a îndrumat întregul învăţământ românesc. Sub îndrumarea lui, s-au înfiinţat aproape 800 de şcoli în Arhiepiscopia Sibiului.