Ruşii, alarmaţi de rata ridicată a sinuciderilor în rândul adolescenţilor
Rata ridicată a sinuciderilor în rândul adolescenţilor din Rusia i-a alarmat pe experţi, care au solicitat guvernului să ia măsuri imediate, în contextul în care această ţară se clasează pe locul al treilea în lume în privinţa ratei sinuciderilor în rândul tinerilor între 15 şi 19 ani. Aproximativ 1.500 de adolescenţi îşi curmă anual viaţa, potrivit unui recent raport al UNICEF. O rată mai mare se înregistrează doar în fostele republici sovietice vecine Belarus şi Kazahstan.


În ultimii ani, au fost comise 19-20 de sinucideri la 100.000 de adolescenţi din Rusia, de trei ori peste media la nivel mondial, a indicat vineri psihiatrul Boris Poloji, relatează Interfax şi portalul rbc.ru.

„Până când autorităţile de la cel mai înalt nivel nu vor considera suicidul ca o problemă, eforturile noastre comune nu vor fi în măsură să dea rezultate”, a spus medicul.

În sud-vestul Siberiei, în regiunea Tuva, rata atinge înspăimântătoarea cifră de 120 de sinucideri la 100.000 de adolescenţi, în timp ce regiunea învecinată Buriatia are o medie de 77 de cazuri la 100.000. Ambele regiuni se remarcă prin rata înaltă a criminalităţii şi a alcoolismului.

Două fete de 14 ani au sărit, la începutul acestei săptămâni, de pe acoperişul unui bloc de 14 etaje dintr-o suburbie a Moscovei, ţinându-se de mână. Ele au lipsit de la şcoală în ultimele două săptămâni şi se temeau de reacţia părinţilor atunci când vor fi aflat, a scris presa rusă, citând prieteni de-ai fetelor.

Despre multe alte cazuri s-a relatat în media. Experţii sunt de părere că violenţa domestică şi problemele din şcoli se numără printre cauzele principale care îi determină pe adolescenţi să-şi ia viaţa.

Relaţiile dintre copii şi părinţi în familiile din Rusia sunt „cunoscute prin cruzimea lor”, a declarat Natalia Siniaghina, responsabilă în cadrul Ministerului Educaţiei.

„Dar nici şcoala nu este un loc tocmai singur pentru copii”, a spus ea. Şcolile publice din Rusia sunt subfinanţate, cu profesori prost plătiţi şi criticate pentru neglijarea problemei terorizării copiilor.

www.capital.ro