Conferinţa Episcopilor Catolici din Germania a apărat o hotărâre controversată care spune că toţi creştinii catolici care nu plătesc taxa bisericească nu pot primi Tainele Bisericii. „Trebuie să fie consecinţe pentru oamenii care se distanţează de biserică printr-un act public” a spus Arhiepiscopul Robert Zollitsch de Freiburg, preşedintele conferinţei.
El a adăugat: „Este clar, oricine se retrage din biserică, nu mai poate să aibă avantajele unui sistem ca unul care rămâne membru” a spus într-o conferinţă de presă acelaşi cleric catolic.
Arhiepiscopul a spus că „plecarea este dureroasă pentru biserică, însă nu există membri pe jumătate ai bisericii, sau membri parţiali ai bisericii. Ori eşti membru, ori nu”
Catolicii din Germania numără 30% din populaţia de 82,3 milioane de persoane a ţării. Interesul pentru Biserica Romano-Catolică a crescut în Germania după alegerea Papei Benedict, de origine german, însă botezurile şi căsătoriile sunt în declin. Statisticile spun că 13% dintre germani merg la Mesă în fiecare săptămână, în comparaţie cu 22% în 1989.
126,488 de catolici au încetat să plătească taxa eclesiastică în 2011 şi 180 000 în 2010, mai ales după scandalul abuzurilor clericilor catolici.
Hotărârea conferinţei a fost însă criticată în Germania, unde s-a spus că „Biserica Romano-Catolică este un SRL, unde plăteşti ca să te rogi”.
Chiar şi unii episcopi şi-au exprimat dezaprobarea faţă de această hotărâre. Ameninţarea cu excluderea este de fapt excomunicarea. Şi acest lucru este în contradicţie cu înţelegerea sacramentală a Botezului, care este intrarea indelebilă în Biserică, a spus unul dintre ei. Abordarea instituţională a Bisericii ca grup social uman este opusă naturii sale divino-umane, care cheamă pe toţi oamenii la mântuire. Ziarele din Germania au spus că majoritatea celor care au renunţat să plătească taxa eclesială sunt foarte săraci şi nu şi-o pot permite.
Taxa bisericeasca pentru catolicii germani este obligatorie
Taxa bisericească pentru catolicii germani este obligatorie