Mii de demonstranţi pro-life irlandezi au umplut strada lângă Camera Reprezentanţilor din Dublin, pentru o veghe pentru viaţă, în ziua de 4 decembrie 2012, cerând legislatorilor să nu aprobe nici o lege care să permită avortul. „Trebuie să asigurăm că atât mamele cât şi copilaşii noştri sunt cât mai bine protejaţi, prin interzicerea avortului”, a declarat Niamh Ui Bhrian, din grupul pro-life irlandez Life Institute. Între participanţii la veghea cu lumânări s-au numărat adulţi, copii, studenţi, clerici şi grupuri bisericeşti, cerând conducerii ţării să protejeze atât mamele cât şi bebeluşii lor nenăscuţi. Unele pancarte îi cereau primului ministru al Irlandei, Enda Kenny, să îşi ţină „promisiunile pro-life” pe care liderul partidului Fine Gael le-a făcut la alegerile din 2011.
Guvernul irlandez dezbate raportul de 58 de pagini al unui grup de experţi pe tema avortului, prin care se susţine legislaţia şi reglementările privind avortul, relatează ziarul irlandez The Independent. Raportul este un răspuns la o decizie din 2010 a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care susţine că legile irlandeze privind avortul nu protejează dreptul constituţional la viaţă al mamei însărcinate, pe care Curtea Supremă din Irlanda l-a stabilit în 1992. Caroline Simons, avocat, membră a Campaniei Pro-Life, organizatoare a veghii, le-a spus participanţilor la aceasta că nu mai există cale de întoarcere odată ce guvernul aprobă legislaţia. „Orice asigurare care vi se va da în următoarele două luni că avortul nu va fi introdus şi că vor vorbi despre intervenţii medicale pentru cauze limitate este falsă”, a spus ea.
Ui Bhrian a declarat că o astfel de legislaţie va face Irlanda să meargă, în ceea ce priveşte avortul, pe urmele britanicilor, care au un sistem „anatema” pentru majoritatea irlandezilor. Mai mulţi Episcopi catolici au participat la manifestare, între care şi Arhiepiscopul Michael Neary de Tuam. Conferinţa Episcopilor Catolici Irlandezi a răspuns la raportul experţilor printr-o declaraţie dată în 4 decembrie. Ei au spus că avortul este „distrugerea directă şi intenţionată a unui copil nenăscut”, şi este „grav imoral în orice circumstanţă”. Declaraţia a făcut referire la avortul din cauza unor tratamente medicale care nu urmăresc uciderea copilului nenăscut, dar pot pune în pericol viaţa acestuia. Se arată că în prezent legislaţia irlandeză şi prevederile medicale permit asistentelor şi medicilor să facă această distincţie „vitală”.
În timp ce guvernul irlandez analizează modificările la legea avortului încă din luna ianuarie, controversa a izbucnit după moartea din 28 octombrie a Savitei Halappanavar, într-un spital din oraşul Galway. Ea a murit în urma unei infecţii cauzate de o pierdere de sarcină, după ce se spune că a cerut un avort. Jurnalistul care a dezvăluit ştirea despre moartea Savitei Halappanavar a recunoscut că prima versiune a relatării ar putea fi bazată pe amintiri eronate ale soţului femeii. Articolul scris de Kitty Holland în 14 noiembrie pentru The Irish Times sugera că Savita Halappanavar a murit din cauza faptului că avortul la cerere este ilegal în Irlanda. Articolul era intitulat „O femeie căreia i s-a refuzat o întrerupere de sarcină moare în spital”.
Autopsia femeii a arătat că a murit din cauza otrăvirii sângelui şi a unei tulpini de E.coli cu ESBL, rezistentă la antibiotice. Deşi investigaţia asupra cazului este în desfăşurare, susţinătorii dreptului la avort susţin că avortul i-ar fi salvat viaţa. Uí Bhriain a spus că participanţii la veghe „şi-au amintit de Savita şi copilul ei, şi au deplâns pierderea vieţilor lor”. Cu toate acestea, ea a declarat că participanţii au cerut ca „mass-media şi conducerea politică să privească acum la exploatarea cinică a acestei morţi tragice a unei tinere mame şi să caute să descopere adevărul”.
Veghe în Irlanda împotriva legislaţiei avortului
Veghe în Irlanda împotriva legislaţiei avortului
www.catholica.ro