Conform unei evaluări făcute de agenţia americană de ştiri Religion News Service, subiecte importante de etică şi morală au dat titlul unor ştiri de impact în anul 2012. De altfel, religia şi credinţa au fost subiecte fierbinţi ale campaniei electorale din SUA.
Conform ziarului american The Salt Lake Tribune, deşi învins la recentele alegeri prezidenţiale americane, Mitt Romney a adus un câştig de imagine Bisericii Mormone. În mod surprinzător, Mitt Romney a primit şi votul a 79% dintre evanghelici. Prin comparaţie, Preşedintele Obama a beneficiat de suportul consistent al catolicilor de origine hispanică, votul determinant venind însă din partea celor neafiliaţi religios – ateilor (23%). La aflarea rezultatelor, Stuart Reid, mormon şi guvernator republican din Ogden, Utah, declara că Mitt Romney „a făcut mai mult decât orice alt individ din istoria recentă a bisericii pentru a împărtăşi publicului general ce este un mormon, prezentând o imagine pozitivă a acestora şi generând un interes fără precedent pentru credinţa noastră”.
Una dintre temele surprinzătoare ale campaniei electorale din SUA a fost dezbaterea privind obligaţia angajatorilor de a include în asigurările de sănătate şi plata mijloacelor contraceptive pentru angajate. Iniţiativa legislativă aparţine Preşedintelui Obama, iar scopul declarat este prevenirea sarcinilor nedorite şi a atras nenumărate controverse şi proteste din partea Bisericii Catolice şi Evanghelice, fiind considerată un atac la adresa libertăţii religioase. Au fost intentate deja 30 de procese pentru interzicerea acestei măsuri, deşi instituţiile afiliate religios (spitale, universităţi etc.) sunt exceptate.
Călugăriţe catolice criticate de Vatican
În primăvara lui 2012, Biserica Catolică a publicat un document în care critică Congregaţia călugăriţelor catolice din SUA, The Leadership Conference of Women Religious, pentru refuzul lor de a lua o poziţie fermă împotriva avortului şi a căsătoriei între persoanele de acelaşi sex. Conform reprezentanţilor Vaticanului atitudinea călugăriţelor denotă „feminism radical”. Congregaţia reuneşte peste 80% din călugărițele catolice din Statele Unite. Acestea sunt implicate în acţiuni educative, servicii sociale sau medicale, iar munca lor este în mare parte voluntară.
Prin referendum, în anul 2012, în Washington, Maryland şi Maine au fost legalizate căsătoriile dintre homosexuali, iar votanţii din Minnesota au respins un amendament constituţional care le interzicea. Sondajul de opinie efectuat de Gallup arată că 54% dintre americani consideră căsătoriile între persoane de acelaşi sex ca fiind acceptabile din punct de vedere moral. Acelaşi sondaj indică un optimism crescut în rândul homosexualilor americani privind posibilitatea ca, într-o zi, homosexualitatea să fie unanim acceptată, în SUA. Dintre statele care interzic căsătoriile între persoane de acelaşi sex, precum şi recunoaşterea celor efectuate în alte state, fac parte Carolina de Nord şi California. Pe măsură ce poziţia societăţii se schimbă, mai multe Biserici şi-au comunicat clar poziţia faţă de homosexualitate. Biserica Catolică a devenit donatorul principal printre instituţiile religioase, în lupta împotriva măsurilor de legalizare a căsătoriilor homosexuale în patru state americane, conform Human Rights Campaign. Biserica Metodistă Unită consideră căsătoriile gay drept incompatibile cu învăţătura creştină. În schimb, Biserica Mormonă a lansat o campanie pentru a-şi încuraja membrii să arate mai multă compasiune faţă de aparţinătorii comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali). La fel a făcut şi Biserica Adventistă, care a lansat un studiu enciclopedic pe tema homosexualităţii.
După atacurile armate de la cinematograful din Aurora, Colorado, templul Sickh din Wisconsin şi şcoala Sandy Hook, în care zeci de oameni au murit sau au fost răniţi, activiştii creştini s-au mobilizat pentru un control mai strict al permiselor de port-armă. Mesajul transmis de aceştia este acela că religia trebuie să lupte pentru apărarea demnităţii vieţii, iar prevenirea atacurilor armate este parte a a cestei lupte. Subiectul a fost pe agenda candidaţilor la preşedinţie în SUA, mai ales că în medie 80 de persoane sunt rănite zilnic sau sunt ucise în schimburi armate în America. Legislaţia actuală permite oricărei persoane cu vârsta de peste 16 ani să deţină o armă de foc, cu avizul FBI. Ştiri recente arată că numărul americanilor care au solicitat achiziţia unei arme creşte pe zi ce trece, de teamă că legislaţia va restricţiona în curând accesul la acestea.
Pastorul Fred Luter din New Orleans a fost ales ca primul preşedinte al Conveţiei Baptiste Sudice, care a luat fiinţă în 1845 pentru interzicerea scalviei. Republicanul Mazie Hirono din Hawaii este primul budist membru al Senatului american.