Coliva a fost introdusa in practica Bisericii dupa minunea Sfantului Teodor Tiron, savarsita la 50 de ani dupa moartea sfantului, in vremea imparatului Iulian Apostatul (361-363), care dorind sa-i batjocoreasca pe crestini, a dat ordin guvernatorului orasului Constantinopol sa stropeasca toate proviziile din pietele de alimente cu sangele jertfit idolilor, in prima saptamana a Postului Mare. Sfantul Teodor, aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-370), i-a poruncit acestuia sa-i anunte pe crestini sa nu cumpere nimeni nimic din piata, ci mai degraba sa manance grau fiert cu miere (coliva).
Preparare:
Arpacasul (boabe grîu sau orez) se spala in 9 ape reci.Se cam respecta numarul apelor…
Arpacasul si cu apa se pun la fiert intr-o oala mai mare si se fierbe cel putin o ora,poate si mai mult. Trebuie sa amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda.
Cand a fiert bobul e inflorit bine si oprim focul,adaugam sarea si amestecam bine apoi adaugam zaharul si il lasam strat deasupra fierturii pana se raceste,astfel nu mai face acea coaja deasupra.Vasul va sta acoperit cu un prosop umed pana se va raci
Dupa ce s-a racit adaugam vanilia, coaja rasa de lamaie si nucile taiate fin cu cutitul, pisate sau rasnite dupa preferinta.
Sunt mai bune taiate cu cutitul dau date prin masina de tocat carne.
Se amesteca toate ingredientele… pana se omogenizeaza.
Compozitia se aseaza pe un platou curat, si o modelam uniform in patrat,oval…..cum dorim.
Deasupra se presara biscuitii macinati, pe care ii tasam putin cu un carton ca sa fie mai neted stratul, apoi se cerne un stat uniform de zahar pudra, gros de cel putin 1 mm , pe care il presam, ca si pe biscuiti.
Pentru ornare se foloseste un sablon facut din carton, care sa reprezinte o cruce, peste care se cerne putina cacao.
Pentru lateralele colivei se poate orna cu un pahar pentru tuica inmuiat in cacao, si presat pe marginea colivei rezultand niste cercuri care se intrepatrund si ofera astfel un decor special.
De asemenea, la ornare se pot folosi diverse bomboane…mai nou am vazut ca a ajuns si nuca de cocos razuita pe coliva….fiecare dupa cum are si vrea.
Coliva este bine s-o pregatim in ajunul zilei cand vrem s-o folosim.
Asa va arata mult mai bine.
Cu putina fantezie se pot obtine efecte deosebite.
Poti sa asezi pe platou in jurul colivei bomboane rotunde una langa alta obtinand astfel un colier.
Pe suprafata colivei poti desena cu aceleasi bomboane crucea si cateva flori,cercuri,raze de soare.
Daca esti talentata poti confectiona din carton sabloane cu ingerasi peste care sa presari nuca de cocos.
Ideile iti vor veni pe loc,timp si dispozitie sa ai.
Coliva este un semn vazut al credintei noastre in inviere.
Graul simbolizeaza pe cei credinciosi, zaharul sau mierea reprezinta virtutile celor sfinti, iar nuca, victoria vietii asupra mortii.
Sursa: www.petitchef.ro