Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”, Curchi

(mănăstire de călugări, 26 viețuitori)

Hram: Nașterea Maicii Domnului

Stareț: Arhim. Siluan Șalaru

Date de contact:
MD-3524, s. Curchi, r-l Orhei
Tel: 0-235-33-333
Fax: 0-235-54-642
GSM: 691-44-329

Adresa: sat Curchi, corn. Vatici, jud. Orhei

Așezare: la 12 km V de Orhei, sau la 33 km N de Chișinau

Istoric: Unii cercetatori dateaza manastirea din vremea lui Stefan cel Mare, cand un vestit capitan, Dumitras Curtea, se calugareste si ajunge primul egumen al manastirii. Documentele, insa, dateaza manastirea pe vremea domnitorului Alexandru Ghica. Iordache Curchiu intemeiaza pe mosia sa razeseasca un schit de lemn cu hramul Sfantul Dumitru si se tunde aici in monahism, in anul 1773. In 1809 schitul devine manastire. Un fost ofiter din armata rusa, originar din Transilvania, pe nume Sabau se calugareste aici in anul 1810 si zideste biserica mare din piatra, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, in 1844 se construieste biserica de iarna, cu hramul Sfantul Dumitru. In 1872 biserica Nasterea Maicii Domnului este rezidita, iar in 1909 in cimitirul manastirii se ridica o biserica cu hramul Tuturor Sfintilor. intre anii 1937-1938 se zideste o frumoasa biserica, cu hramul Sfantul Mare Ierarh Nicolae. In perioada sovietica bisericile sunt transformate in cluburi ori depozite, iar manastirea devine spital de psihiatrie. Cimitirul este nivelat, iar crucile distruse. In 1992 manastirea se redeschide, avand ca administrator pe parintele Ioan Vulpe. In 1995 se infiinteaza aici un Seminar Teologic Monahal si incepe repararea bisericilor. Printre ctitorii bisericii Nasterea Maicii Domnului se numara si MS Regele Minai al Romaniei. In manastire inca mai functioneaza spitalul de psihiatrie.

Așadar mănăstirea Curchi este o mănăstire de călugări din Republica Moldova, una din cele mai însemnate monumente ale arhitecturii basarabene. Este situată în Codrii Orheiului, pe teritoriul satului Curchi, raionul Orhei. Ca ansamblu arhitectural s-a constituit în secolele XVIII – XIX. Este compusă din cinci biserici, două cladiri cu chilii, stăreţie, mai multe încăperi auxiliare livadă, un schit cu arhondaric aflat la 500 m de Mănăstire şi un bazin de piatra.

Mănăstirea Curchi, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, se află la sud-vestul Orheiului, la 14 km de oraş. Situată pe fundul văii Vatici, inconjurată de un bogat cadru natural, mănăstirea are un trecut cultural şi religios de două secole. Această mănăstire se consideră a fi „cea mai frumoasă şi mai vestită mănăstire din Basarabia”.

Până în 2003, mulţi dintre turiştii care vizitau mănăstirea ştiau că aici e spital de psihiatrie. Astăzi, spre mănăstirea Curchi, care se află în restaurare, ţin calea tot mai mulţi turişti dornici de a afla trecutul acestui lăcaş sacru. Mănăstirea Curchi este inclusă în ruta turistica vitivinicolă „Orheiul Vechi”. Cronologic, istoria mănăstirii începe în 1773-1775, ajungând la mijlocul sec. XIX drept una din cele mai bogate, mai frumoase şi mai mari mănăstiri din Moldova. Mănăstirea a avut şase biserici: biserica de lemn „Sf. Dumitru”, ridicată în 1775 de monahul Ioan Curchi şi demolată dupa 1820; biserica de piatră „Naşterea Maicii Domnului”, ctitorită în 1810 şi demolată prin anii ’60 ai sec. XIX; biserica de iarnă „Sf. Dumitru”, zidită în 1844; biserica de vară „Naşterea Maicii Domnului”, ridicată în 1872, considerată clădirea de căpetenie a mănăstirii, redeschisă şi sfinţită la 21 septembrie 1993; biserica cimitirului, cu hramul „Toţi Sfinţii”, biserica de iarnă „Sf. Nicolae”, ridicată în anii 1936-1939 (nefinisată). Clopotniţa Viaţa monahală a fost lichidată aici în 1958, mănăstirea fiind închisă. Din 2002 Complexul Monastic Curchi a fost transmis în gestiunea Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Biserica principală a mănăstirii, catedrala cu hramul Naşterea Maicii Domnului, a fost construită intre 1862-1872, dupa un proiect al arhitectului italian Bartolomeo Rastrelli. Executată în stil baroc, este cea mai inaltă catedrală din Moldova – cupola de mijloc având 57 m, geamănă cu Soborul „Sf. Andrei cel întâi Chemat” de la Kiev. În timpul celui de-al doilea război mondial a avut loc un incendiu, care s-a soldat cu arderea completă a picturii dinăuntru şi a catapetesmei poleite cu aur.

După un puternic bombardament, din cele patru clopotniţe ale catedralei s-au păstrat doar două. Catapeteasma actuală, fără icoane, datează din 2000, fiind realizată de nişte meşteri din România. Pictura catedralei s-a făcut în 1943. Următoarele lucrări de reparaţie au fost efectuate abia în 1993. La 15 februarie 2006, Compania „Teleradio-Moldova” a organizat radiomaratonul „Mănăstirea Curchi: „Din ruine spre înălţare”. Acesta a fost un act de sensibilizare a opiniei publice, un indemn pentru creştini de a contribui financiar la renaşterea acestui important monument de cultură şi spiritualitate.

Cheltuielile necesare pentru restaurarea întregului complex monastic se estimează la cel puţin cinci milioane de dolari.

Manastirea Curchi figureaza pe listele monumentelor de arhitectura UNESCO. Din punct de vedere arhitectonic, este una dintre cele mai frumoase din Basarabia, pastrand aproape nealterat stilul moldovenesc.

Galerie foto: