În Adunarea Naţională a Armeniei a fost prezentat proiectul de lege ce prevede schimbările şi completările în legea despre „Libertatea conştiinţei şi organizaţiile religioase”. Prezentând noua lege, unul dintre autorii acesteia, deputatul din partea partidului de guvernământ, Armen Aşotean a subliniat că legea cu modificările ulterioare are drept scop în primul rând de a ajuta în lupta cu aşa numiţii „vânători de suflete”.
O altă modificare importantă a documentului va fi deciderea şi numirea organizaţiilor religioase creştine, recunoscute în Armenia care nu vor fi supuse sancţiunilor. Conform noului proiect de legi, creştine, vor fi considerate acele culte care îl recunosc pe Iisus Hristos drept Dumnezeu şi mărturisesc credinţa în Sfânta Treime.
Vorbind despre prozelitism, Aşotean a remarcat faptul că multora în Armenia le displace şi sau obosit de predicatorii nepofti’i a diferitor culte religioase, care-şi urmăresc potenţialele jertfe la fiecare colţ de stradă, său bătând pe la uşile apartamentelor. Î
În acest context, deputatul remarcă faptul că termenul „prozelitism” este înţeles incorect de anumiţi cetăţeni, iar noua lege va avea grija de a preciiza semnificaţia acestuia. Conform noilor explicaţii a termenului dat, orice urmărire a cetăţenilor pe la porţile, uşile, la serviciu, la telefon, cu scopul de a schimba cetăţeanului credinţa va fi calificată drept prozelitism abuziv religios. Odată cu aceste modificări, în Legea Cultelor se propun modificări şi în Codul Penal, ca acesta să presupună amenzi în mărimea de 500 salarii minime pentru prozelitism, sau arest de până la un an.
De asemeni se propune de atrage atenţia şi asupra sănătăţii membrilor organizaţiei, deoarece, afirmă Aşotean, anumite organizaţii religioase nu acceptă transfuzia de sânge, intervenţii chirurgicale, prin aceasta punând în pericol viaţa lor şi a familiei lor. Proiectul de lege mai propune modificări şi în modalitatea de înregistrare a organizaţiei. Astfel, autorul proiectului de lege, consideră benefică şi necesară creşterea numărului de semnături pentru a înregistra un cult de la 200 la 1000. Persoanele cu drept de a semna să depăşească vârsta de 18 ani, indiferent sunt sau nu practicanţi activi ai cultului.
Legea cu privire la culte şi la organizaţiile religioase care actualmente este în viguare a fost aprobată în 1991, cu modificări ulterioare în 2001.
Toate aceste măsuri au drept scop de a elibera ţara de acţiunile agresive a diferitor secte, cât şi de a uşura activitatea Bisericii Apostolice Armene, care din 301 este acceptată ca religie de stat în Armenia.
www.religare.ru