2012

0
0

Este într-adevăr o temă foarte actuală şi de mare importanţă, predarea religiei în şcoli. S-a făcut şi un referendum, mai mult s-au mai puţin politizat, s-au ţinut discursuri în care s-a insistat cu mare pafos, despre atât de mult necesară educaţie spirituală a elevilor. Cred, că este cel mai vădit semn, de după timpul de tristă amintire a comunismului, al reînvierii conştiinţei religioase în ţara noastră. Eu aş vrea să întreb dacă totuşi biserica este pregătită cu cadrul didactic pentru a face cu adevărat faţă cerinţelor şcolărizării de astăzi. Departe de a fi simplu, într-o lume postmodernistă-n care trăim cu toţii, provocările sunt mari, iar mesajul creştin trebuieşte actualizat într-un limbaj şi înţeles adecvat, fără a stâlci învăţătura de credinţa sănătoasă. Ce părere aveţi dumneavoastră asupra acestui capitol? Iar drept răspuns la aceste cugetări de ale mele, căci am şi eu copii care aşteaptă să fie şcoli ortodoxe, de viitorii dascăli sfinţiţi, v-aş ruga să comentaţi aici o temă şi mai actuală şi întortochiată: 666 codul numeric al satanei. Care este viziunea ortodoxiei noastre asupra acestui subiect şi ce atitudine trebuie să avem, ca unii ce ne dorim mântuirea? Cu alese mulţumiri, Benedikt.

  • Benedikt a întrebat 15 ani ago
  • last edited 7 luni ago
  • You must to post comments
0
0

La prima întrebare despre obiectul de studii „Bazele Ortodoxiei” aş putea spune în felul următor! Majoritatea preoţilor au studii superioare! Zic majoritatea, pentru că sunt şi anumite excepţii! Mai mult ca atât, în cazul în care se aprobă predarea religiei în şcoli, Mitropolia va organiza mai multe cursuri de perfecţionare, care să reactualizeze cunoştinţele preoţilor în ceea ce priveşte metodica predării religiei! Desigur, Biserica nu se rezumă doar la preoţi, atunci când este vorba de cadre didactice! Ştim destul de bine că Academia de Teologie anual eliberează în jur de 50 de absolvenţi, care sunt licenţiaţi în teologie, ceea ce ne face să credem că Biserica va reuşi să acopere cu cadre didactice numărul profesorilor necesari! Totuşi, sper că înţelegeţi perfect că „Moscova, nu doar într-o zi s-a construit”! Ea şi astăzi se construieşte! Iar în problema dată, Bisericii Ortodoxe din Moldova îi va fi mai uşor, pentru că noi ne putem folosi de experienţa în domeniu a Patriarhiei Române, care nu de un an şi nu de doi predă religia în şcoli! Nu trebuie de uitat că nici sistemul de învăţământ din Republica Moldova nu e într-atât de perfect! Să ne aducem aminte măcar şi de faptul că până astăzi, mulţi profesori de matematică sau clase primare, predau şi geografie şi biologie etc. Este lipsă acută de cadre şi în celelalte domenii! Dar Biserica Ortodoxă are în toate un mare plus! Noi nu suntem singuri! Cu noi este Dumnezeu, ceea ce ne face să fim siguri, că pe toate le vom reuşi! Pe toate le pot, într-u Domnul meu Iisus Hristos, spunea Sfântul Apostol Pavel! Sunt sigur, vom reuşi şi noi să punem pe roate predarea obiectului dat în şcoli!

În privinţa celei de a doua întrebări, personal consider că problema nu e mai actuală decât a fost întotdeauna! Vă recomand capitolul 24 din Sfânta Evanghelie de la Matei! Dumnezeu să ne ajute în toate cele spre mântuire!

Preot Iulian Raţă

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.