0
0

Sfințite Părinte. Mă adresez în mod deosebit dvs, deoarece ştiu că sunteţi preot rus şi mă puteţi ajuta într-o mare dilemă. Mama mea este lipoveancă, tata român, ei fiind cununaţi la biserica lipovenească. Eu am fost botezată iniţial la români, ulterior la lipoveni. M-am căsătorit şi cununat la români. Merg la ambele biserici, ţin sfintele sărbători şi pe stilul vechi şi pe cel nou. Am divorţat între timp, sunt singură şi am o mare nedumerire. Mama mi-a spus că nu-i voie să mă mărturisesc şi împărtăşesc la români, ci numai la lipoveni. Din acest motiv, de mulţi ani, cred că vreo 4,5 eu nici nu m-am mai mărturisit, nici nu m-am împărtăşit. De ce? Pentru că locuiesc în alt oraş, unde nu-i biserică lipovenească, iar acasă când merg, mai mereu se iveşte ceva şi nu mă pot mărturisi şi împărtăşi, deşi merg la Sfânta Biserică. Mama a vorbit cu părintele lipovean şi i-a spus că trebuie să îmi dea molifta, ceea ce presupune, cred, şi canon. Este păcat să mă duc la biserică ortodoxă română să mă mărturisesc şi împărtăşesc? Dar dacă mă duc acasă şi mă duc la spovedit la părintele lipovean şi mă întreabă daca am fost la alte biserici, eu cum să mint? Şi intru în bucluc. Nu ştiu cum să fac, căci mare-i încurcătura. Mulţumesc din suflet.

  • You must to post comments
0
0

În primul rând, știu că provoc supărări prin răspunsul meu, dar, lipovenii, nu sunt membri ai Trupuului Tainic, care este Biserica lui Hristos! Și invers, Biserica Ortodoxă Română, cu toate neajunsurile Ei, cu toți preoții Săi, fie ortodocși cu viața, fie, din păcate nu prea, sunt membri ai Trupului Tainic ai lui Hristos! 

Vă sfătui, ca de acuma înainte să mergeți doar la preoții unanim recunoscuți în Ortodoxie, unde să primiți toate Sfintele Taine pe care ni le pune la dispoziție prin Biserica Sa Mântuitorul nostru Iisus Hristos! Și, o ultimă precizare: nu sunt preot rus. Nici măcar nu slujesc în limba rusă, pentru că nu o știu (slavona), iar rusa o vorbesc prost. Sunt preot din R. Moldova, care este membru a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, care canonic, este sub ascultarea Patriarhiei Ruse! Astea sunt spuse nu cu răutate, ci doar ca o notă informativă!

Preot Iulian Rață

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.