Buna Ziua

0
0

Părinte, spuneţi-mi vă rog, icoana Sfintei Treimi, unde Tatăl este reprezentat ca un bătrân cu barbă albă şi Sfântul Duh în formă de porumbel, este canonică? Şi ce puteţi spune despre ea? Întreb deoarece am găsit în multe forumuri ortodoxe precum că nu este canonică şi sunt interzise, spuneţi-mi vă rog mai multe despre aceasta !

  • Andrian a întrebat 11 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0
Da, într-adevăr, icoana Sfintei Treimi despre care vorbiți în Biserica Ortodoxă se consideră necanonică! În același timp,  temeiurile pentru pictarea Icoanei Sfintei Treimi, Biserica Ortodoxă le găsește în câteva versete din Sfânta Scriptură! În primul rând, să menționăm că Icona Sfintei Treimi, este pictată în două chipuri: Primul: Sub chipul celor Trei îngeri, care s-au arătat la Stejarul lui Mamvri, dreptului Avraam, iar cel de-al doilea mod de a picta Icoana Sfintei Treimi, este sub chipul celui bătrân de ani! Prima modalitate, probabil este și cea mai canonică, pentru că așa la văzut pe Dumnezeu dreptul Avraam! Cel de-al doilea mod de pictare a Icoanei Sfintei Treimi, sub Chipul celui bătrân de ani, se bazează pe două  versete: Primul: ”Cine m-a văzut pe Mine, l-a văzut și pe Tatăl”, iar al doilea, din proorocul Daniel, care vorbește despre Cel bătrân de ani! În practică, Biserica îl pictează pe Hristos bătrân de ani astfel, voind să-l arate pe Tatăl!

Noi, creștinii ortodocși, în viața de zi cu zi trebuie însă să rămânem conștienți, de faptul că pe Dumnezeu, nimeni nu l-a văzut vreo-dată, iar aceste icoane, nu sunt decât niște încercări timide ale oamenilor, de a încerca să contempleze cu ochii trupești Dumnezeirea!

Preot Iulian Rață

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.