0
0

Bună ziua. Părinte, am şi eu aşa o întrebare care ma frământă. Tatăl meu a decedat la 36 ani. Nu s-a împărtaşit şi nu prea mergea la Biserică. A decedat când era cu mama mea la lucru peste hotare. Nimeni nu se aştepta la aceasta de aceea a decedat fără lumânare. Dumnezeu să-l ierte, de atunci mă rog Domnului mereu pentru dânsul la Biserică, acasa seara, dau la 40 slujbe (proscomedie) ca să-i fie lui mai uşor. Şi nu ştiu ce să mai fac pentru că mă înfricoşez când mă gândesc că el ar putea să fie…în iad. Spuneţi-mi vă rog sufletul care este în iad Dumnezeu poate să se milostivească, şi prin rugăciunile şi stăruinţa rudelor vii de pe pământ să-l învrednicescă şi să-l aducă în rai? Spuneţi-mi vă rog ce ar trebui să mai fac pentru a-l ajuta pe tatăl meu răposat? Mă rog de mă ierta-ţi Părinte.

  • You must to post comments
0
0

Scumpul meu frate, dacă Biserica nu ar crede în posibilitatea schimbării situației pentru cei de dincolo, nu ar fi în genere în Biserică rugăciuni pentru cei răposați. Totuși, aceste rugăciuni reies din credința sinceră a Ortodoxiei în posibilitatea schimbării situației pentru cei adormiți, prin rugăciunile celor de pe pământ. Pilde în acest sens sunt suficiente în Ortodoxie. Acuma, noi într-adevăr nu știm care este situația pentru tatăl Dvs. Dar știm, că mult poate rugăciunea dreptului care se face din inimă. Mult poate și rugăciunea Dvs., alături de cea a Bisericii.

Vă sfătui să nu slăbiți în rugăciune pentru tatăl Dvs., să dați proscomedii la cât mai multe Biserici, să faceți milostenie după putință pentru sufletul lui, să vă îndemnați rudele apropiate să facă același lucru… Dacă nu a fost un om care să facă rău, conștient de ceea ce face, sunt sigur că Mila lui Dumnezeu va covârși răutatea noastră!

Preot Iulian Rață

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.