0
0

Здравствуйте батюшка! Скажите пожалуйста, почему женскому полу нельзя входить в Алтарь. Спасибо большое!

  • Елена a întrebat 11 ani ago
  • last edited o săptămână ago
  • You must to post comments
0
0
Mii de scuze, răspunsul va veni în română:
„Până în sec. al XII-lea nu intrau în altar decat membrii ierarhiei bisericesti. Cu timpul au inceput sa apara cazuri de binecuvantari ale episcopilor date unor barbati mireni si unor calugarite (doar in biserica manastirii de care apartin). Astazi practica s-a extins si mirenii pot intra doar cu binecuvantarea preotului, iar calugaritele cu binecuvantarea staretului. Despre rolul calugaritei in sfantul altar, maica stareta Eufimia Popa spune:„La noi, randul unei maici incepe de sambata seara, la Vecernie, pana sambata cealalta, la sfarsitul Liturghiei. Trebuie sa ajute la sfantul altar, dar nu umbla la sfanta masa, ci doar aduce cele necesare preotului in timpul slujbei. Maica nu sta propriu-zis in altar, ci in vesmantarie, in partea dreapta a sfantului altar, ca sa nu deranjeze preotul. Si doar in anumite momente vine si aduce cele necesare preotului slujitor. Deci nu deranjeaza absolut in nici un fel, ci ajuta”. In perioada lunara a femeii, „maicile nu au voie sa intre in altar…”
Femeile nu au voie sa intre in altar deloc. Canonul 44 de la Laodiceea spune foarte limpede „ca nu se cuvine ca femeia sa intre in altar”. „Aceasta porneste, desigur, de la mai multe considerente, printre care si situatia lunara a ei, dar cea mai importanta consta in faptul ca femeia nu poate indeplini functii sacerdotale la altar”, ne-a explicat pr. prof. Nicolae D.
Exista reguli precise si canoane care prescriu dreptul calugarilor si calugaritelor de a intra. Spre exemplu, canonul 15 al Sfantului Nichifor Marturisitorul, patriarhul de Constantinopol, spune: „Se cuvine calugaritelor a intra in sfantul altar sa aprinda lumanari si candele, sa il curete si sa-l mature”. De asemenea, mai exista un canon al Sfantului Nicolae, patriarhul Constantinopolului, din secolul al XII-lea, care spune iarasi clar: „Este oprit ca monahul fara hirotonie sa indeplineasca de pe amvon, ca citet, slujbele citetului. Dar socotesc ca, pentru cinstea cuvenita schimei monahale, nu trebuie sa se opreasca monahul care nu s-a facut vinovat de nici o infractiune de a intra in altar, pentru ca sa aprinda lumanari si candele”. Deci interpretarea acestor canoane duce la concluzia ca maicile nu au voie sa intre in altar decat in manastirile lor si doar daca nu sunt barbati care sa suplineasca indatoririle lor. „Insa nu trebuie sa faca din aceasta un obicei, ca si cand ar fi dreptul lor sa intre acolo. Nu este un drept firesc, natural, ci este o exceptie, cu toate ca maicile au o pregatire speciala, o viata aparte, dar raman totusi femei, iar altarul este rezervat numai barbatilor”, ne explica pr. Nicolae Necula.
Intrarea in sfantul altar presupune o anumita evlavie
„Oricum, intrarea calugaritelor in altar nu este un drept al acestora, ci un pogoramant care se face, o derogare, o dispensa sau o binecuvantare pe care o da numai episcopul locului”, ne explica pr. Necula. In privinta aceasta este demn de mentionat un studiu din anul 1975, al profesorului Iorgu Ivan, intitulat „Aspecte canonice in discutia a doi mari ierarhi ortodocsi romani”. „Este vorba de mitropolitul Andrei Saguna si de Sfantul Calinic de la Cernica, care aveau pareri deosebite. Calinic de la Cernica, fiind mai exigent, spune ca «in nici un caz calugarita nu are voie sa intre in altar». Iar Andrei Saguna, care avea idei mai progresiste, deschise, spunea ca este voie sa intre acestea in altar, mai ales ca sunt si canoanele care le indreptatesc.”
In manastirile lor, pot sa intre si sa faca anumite treburi in altar cu aceasta binecuvantare a episcopului sau a staretului. Despre celelalte femei, care nu sunt calugarite, nici nu se mai pune problema, ele nu pot intra in altar decat la sfintirea unei biserici. Iar barbatii mai credinciosi si copiii pot intra doar cu binecuvantarea episcopului sau a preotului. „Abuzul care se face in unele biserici de a intra in altar oricare laic nu mi se pare potrivit. Iar la nunta, botez sau alte evenimente, nu sunt indicate…”, conchide pr. prof. Nicolae D. Necula.

Intrarea in sfantul altar presupune o anumita evlavie. Cel care intra in altar trebuie sa se inchine. Dupa ce se saruta usa diaconeasca prin care se intra, se fac trei metanii inspre sfanta masa, urmate de sarutarea Sfintei Evanghelii, a Sfintei Cruci si a sfintei mese, de catre preot, diaconul numai coltul mesei, iar credinciosul ramane numai cu cele trei metanii, nesarutand nimic, pentru ca sfanta masa este rezervata numai clericilor.”
Diac. George Aniculoaie
  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.