0
0

Sărut mâna, Părinte! La începutul anului universitar m-am cazat în cameră de cămin cu o fată. Aceasta i-a vândut locul unei prietene de-a ei de la alta universitate (deci noua mea colega de cameră stă ilegal în cameră). Aceasta are un prieten pe care l-a adus aseară-n cameră și a rămas peste noapte; dormind cu ea în pat. Ei nu sunt căsătoriți, sunt împreună de 2 ani (așa zicea ea). Fiind nesimțită… nici nu m-a întrebat dacă poate să-l aducă pe prietenul ei să doarmă în cameră (ea a mai dormit câteva seri și la el în camera de cămin, deoarece are și el unde sta…). Vă întreb, cum trebuia să reacționez eu în asemenea situație jenantă? Ei i se pare totul normal ceea ce face…:((. Aseară eram atât de nervoasă de ceea ce se întâmplă în cameră, că aveam de gând să merg la portar să-i spun situația (vizitatorii nu au voie să stea în cămin după ora 23, dar portarul nu l-a observat când a intrat, probabil era aglomerație, și el (băiatul, dar și ea au profiat de ocazie). Vă rog dați-mi un sfat!

  • Nicoleta a întrebat 14 ani ago
  • last edited 2 luni ago
  • You must to post comments
0
0

Bună seara. Vă înțeleg poziția jenantă și indignarea, dar vreau să vă spun de ce erați așa de nervoasă: deoarece o judecați și aveți în sine sentimente de răzbunare, ceea ce din punct de vedere creștinesc e greșit. Eu vorbesc acum de dvs, nu de ea. Pe mine mă interesează cum vă afectează aceasta duhovnicește și v-o spun. E cert și faptul că e păcat ce face ea, e incorect față de dvs și imoral, dar acestea sunt ale ei păcate. Dvs v-ați scos deja bârna din ochiul dvs, ca să vedeți paiul din cel al aproapelui?! Lăsați-o pe ea în grija Domnului și aveți grijă mai întâi de dvs, dacă v-ați despătimit în toate de păcate, puteți cu blândețe s-o îndrumați, ori dojeniți, iar de vă știți și pe dvs în păcate, atunci nu aveți de ce vă enerva, ori învăța, căci mai rău veți face. Deci nu-i veți fi spre ajutor, dar spre poticnire. Căci se învață pe cineva din propriul comportament, iar de nu-l aveți nici dvs perfect, la următoarea greșeală a dvs, ea vă va face la fel lucruri urâte și veți forma ură – care e ca și ucidere de om, păcat mare fiind. Sfinții părinți spun că de ai judecat pe cineva de un lucru, atunci tu în mai mari vei cădea păcate, ori exact în acel pe care l-ai judecat. Așadar, feriți-vă de aceasta și smeriți-vă pe dvs, păstrând tăcerea și iubirea de frate, astfel mai mult veți câștiga ambele. Puteți în momente calme s-o îndrumați la duhovnic, ori să o sfătuiți cumva fără a o judeca, astfel îți veți trezi conștiința și rușinea pentru fapta făcută. Căci când nouă ni se face o nedreptate, repede o vedem și ne indignăm, dar de câte ori făcem noi altpra și nu ne dăm seama?! Acel altul poate a avut mai multă răbdare ca dvs în acest caz și v-a iertat, de ce să nu faceți dvs la fe?! Doar trebuie să ne purtăm sarcinile unor altora, nu?! Și prin cedarea dvs de acum și comportarea creștinească, n-o faceți pentru ea, ci și pentru propriul dvs suflet, trebuie să înțelegeți aceasta. Ce folos veți obține de vă veți certa ori îi veți face rău?! Credeți că veți obține pace?! Eu zic că nu, ci mustrări de conștiință și neliniște. Deaceea, fiți blândă, cum și Domnul nostru e blând, căci bunătatea dezarmează răutatea.

Vă doresc din suflet răbdare și inimă plină de dragoste față de aproapele, ca să vă câștigați și dvs sufletul, dar și pe altuia să nu-l pierdeți. Dați dovadă dvs de mai multă înțelepciune și dragoste și Dumnezeu vă va răsplăti.

Cu râvnă întru Domnul,
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologie

  • You must to post comments
Afișare 1 rezultat
Răspunsul tău

Te rog să te mai întâi pentru a trimite.