Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marţi că Turcia a încălcat drepturile de proprietate ale unei fundaţii greco-ortodoxe, prin confiscarea terenurilor şi a obligat guvernul la plata unor despagubiri.

Judecătorii au afirmat că Turcia a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin refuzarea titlului de proprietate al acestei fundaţii asupra bisericii şi asupra terenurilor din imprejurimi, aflate pe insula din Marea Egee, Bozcaada.

Aceasta este cea mai recentă hotărâre de la Strasbourg în care este judecată Turcia pentru încălcarea drepturilor de proprietate ale etniei minoritare greceşti. Uniunea Europeană, a cerut guvernului să redea proprietăţile confiscate, minorităţilor, şi să extindă libertăţile culturale şi religioase.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a amendat Turcia cu 105.000 euro pentru daune şi cheltuieli de judecată, după ce autorităţile au hotărât în mod ilegal împiedicarea proprietarului de drept al Kimisis Teodoku Greek Orthodox Church să îşi înregistreze titlul de proprietate, se spune în declaraţie. Fundaţiei i-a fost refuzat dreptul de înregistra titlul de proprietate pe trei parcele de teren şi o clădire de pe insulă, după ce situaţia din registru a fost reorganizată în 1991, s-a mai precizat în declaraţie. Instanţele turce s-au pronunţat împotriva Fundaţiei susţinând că aceasta şi-a pierdut un prim termen de re-înregistrare şi au ordonat ca proprietatea să fie predată Trezoreriei de Stat.
Patriarhia Ortodoxă (Istanbul) a depus mai mult de două duzini de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a recupera o parte dintre miile de proprietăţi pe care le-a pierdut. În luna septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis într-un alt caz (vezi stirile Lacasuri Ortodoxe) că Turcia a încălcat drepturile de proprietate ale Patriarhiei, prin confiscarea unui orfelinat, vechi de 100 de ani, din Istanbul şi a ordonat retrocedarea sa.
De asemenea, Comisia a mai decis că Turcia a deţinut în mod ilegal controlul asupra altor proprietăţi din Istanbul, deţinute de fundaţii greceşti.

www.lacasuriortodoxe.com

на авто в европу 2015