Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împlineşte 19 ani de la hirotonirea întru arhiereu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împlineşte, astăzi, 4 martie, 19 ani de la hirotonirea întru arhiereu. Evenimentul a avut loc la 4 martie 1990, în Catedrala mitropolitană din Timişoara, după alegerea Preafericirii Sale în slujirea de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”, la 1 martie 1990.
Slujba, în cadrul căreia l-au hirotonit întru arhiereu pe actualul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci consilier patriarhal, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nestor al Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului şi Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei. Evenimentul a fost înălţător, sute de timişoreni, clerici şi mireni, participând la hirotonia întru arhiereu a Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, conform mărturiei Preasfinţitului Părinte Episcop Timotei al Aradului, Ienopolei, Hălmagiului şi Hunedoarei. A fost un moment deosebit, întrucât Preafericirea Sa a fost primul arhiereu, hirotonit după evenimentele din decembrie 1989, după cum aminteşte Preasfinţitul Părinte Episcop Vicar Patriarhal Vincenţiu. La acea dată, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel era deja o personalitate bisericească notorie, atât în ţară, cât şi peste hotare, parcursul său ulterior în slujba Bisericii Ortodoxe Române confirmând pe deplin aşteptările celor care l-au investit în demnitatea arhierească.
La 7 iunie 1990 este ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Întronizarea a avut loc la 1 iulie 1990. A desfăşurat o bogată activitate pastoral-misionară, culturală şi social-filantropică în perioada 1990-2008, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La 12 septembrie 2007, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcţia de Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române şi Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007, la Catedrala patriarhală din Bucureşti.
Preafericitul Părinte Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. Școala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobrești, iar gimnaziul în localitatea Lăpușnic (1962-1966), județul Timiș. În 1966 începe cursurile liceale în orașul Buziaș, pe care le continua în municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu” (1967-1970). După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde susține și Teza de licență în teologie (Noul Testament). În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Își continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universității de Științe Umane din Strasbourg (Franța) și doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania). În 15 iunie 1979 își susține teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulată: „Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité” (424 p). Teza a fost pregatită sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi: Gerard Ziegwald și André Benoît și a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universității din Strasbourg.
O versiune extinsă a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae și a fost susținută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București sub titlul: „Teologie și spiritualitate creștină. Raportul dintre ele și situația actuală”.
În urma examenului oral și a susținerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim. Pr. Prof. Dr. D. Stăniloae a spus cu acest prilej: „Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare că are în fața sa un candidat bine pregatit, bine informat și mai ales pătruns de dorința și râvna de a trăi o viață teologică de adâncime duhovnicească. Nouă asemenea oameni ne trebuie, oameni care să trăiască în învățătura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevărată a preotului aceasta este: să trăiască în așa fel încât să poată răspunde și întrebărilor omului de azi, dar să rămână și preot adevărat. Cu o preoțime fără cultură teologică și fără trăirea demnității și misiunii sublime a preoției se va ajunge la îndepărtarea poporului credincios de Biserică.”
În 1987 intră în viața monahală la Mănăstirea Sihăstria, Jud. Neamț, cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 și ieromonah la 15 august 1987. În 1988 este hirotesit protosinghel și numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului „Teologie Contemporană și Dialog Ecumenic”. Tot în anul 1988 devine Conferențiar la Catedra de Misiune Creștină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din București.
www.lacasuriortodoxe.com

car seat covers rover 75