Propovăduire cu timp şi fără timp…
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, s-a adresat câtorva mii de tineri, referindu-se la pericolul pe care îl prezintă alcoolismului şi economia de piaţă fără măsură. Când a fost întronizat, în luna februarie 2009, Kirill a început deja, el însuşi, conectarea tineretului rusesc la viaţa Bisericii, lansând un program special, în timpul unei întâlniri avute cu mai multe mii de studenţi la Moscova, în data de 23 mai.
Kirill apărea atunci înaintea unei alte întâlniri ce avea să adune mult mai mulţi tineri, în Sankt-Petersburg, doar o săptămână mai târziu.
La prima întâlnire, acesta a vorbit despre ceea ce înseamnă sentimentele naţionaliste şi a lansat o avertizare privind ameninţările pe care le prezintă, la adresa tineretului rus în special, alcoolismul şi economia necontrolată, de piaţă.
În discursurile sale şi în răspunsurile acordate studentilor, acesta a făcut referire la „Am un vis” al lui Martin Luther King’s, vorbind şi punctând sensul fericirii şi al dragostei adevărate.
A doua întâlnire din cadrul raliului tineretului a avut loc la Arena de Hochei pe gheaţă, semănând cu o mega-manifestare americană a Bisericii, atât ca şi conţinut cât şi ca amplasament, aveau să declare participanţii.
Prin referirile sale la persoana lui Luther King, pe care Kirill a spus că l-a întâlnit în 1968, unii ascultători au afirmat că Patriarhul rus se descrie pe el însuşi prin prisma speranţelor sale pentru Biserica Rusă.
„El a fost un visător, a fost un politician genial, orator şi pastor creştin”, a declarat Kirill despre King.
„Dar a avut un vis, iar acest vis a condus la rezultate foarte concrete.”
Ilustrând multimea contradicţiilor Rusiei post-sovietice, Kirill s-a prezentat înaintea a 8000 de studenţi, pe Arena de Gheaţă din Sankt-Petersburg Prospekt Piatîiletok, aflata în apropierea staţiei de metrou Prospket Bolsevikov, numită după Revoluţia rusă din 1917. Patriarhul s-a adresat studenţilor cu „dragii mei”.
La Moscova, locul şi atmosfera întâlnirii aminteau mai mult de întâlnirile tineretului din epoca sovietică. Kirill a vorbit despre pericolele unei economii de piaţă, despre relativismul post-modern şi despre noua campanie de luptă împotriva „falsificării” istoriei.
Unii critici au descris această campanie ca semănând cu o promovare oficială – aprobând interpretări care amintesc de metodele bolsevice, din istorie.
Dar, totuşi, Kirill consideră în mod clar că activitatea cu tinerii este prioritară.
„Pentru mine, ca Patriarh şi Episcop al Moscovei, este foarte important să vă văd chipurile şi să vă aud vocile”, a spus el studenţilor din universităţile Moscovei sau celor din alte institute de învăţământ superior, reuniti la Universitatea de Stat pentru Cultură Fizică şi Sport, Tineret şi Turism.
„Biserica poate depune cu succes mărturie în lume, poate să ajungă la inima omului şi poate să-i ajute pe oameni cu adevărat, numai în momentul în care misionarii ei vor reuşi să înţeleagă nevoile şi speranţele, bucuriile şi dezamăgirile contemporanilor lor.”
Reuniunea tineretului, care a avut loc la Moscova, a fost o reuşită a unei organizaţii naţionaliste, Consiliul Popular Rus, cu care Kirill a colaborat ani de zile.
Patriarhul rus s-a adresat consiliului şi altor vorbitori, inclusiv Primarului Moscovei, Iuri Lujkov şi regizorului câştigător al Oscarului, Nikita Mihalkov.
La reuniunea de la St Petersburg, unde s-au întâlnit mai mulţi membri ai cluburilor de tineret ortodox, un accent deosebit s-a pus pe invitaţia tineretului de a se familiariza cu „arena” Bisericii.
Unii dintre membrii cluburilor de tineret ortodoxe au declarat că au întâmpinat problema prezenţei misionarilor protestanţi în universităţile lor şi au întrebat de ce, până acum, Biserica Ortodoxă nu a fost mai abordabilă.
Alţi studenţi care au venit, în urma invitaţiei, din universităţi laice au declarat că au fost puternic încurajaţi, deloc obligaţi, să participe la remarcabilul „raliu” şi au apreciat legăturile dintre Biserică şi Stat, care cunosc o dezvoltare pozitivă.
„Cred că avem nevoie de mai multe astfel de evenimente, ale Bisericii şi ale puterii politice, pentru a ne furniza acele informaţii prin care noi să ne putem forma o părere proprie, obiectivă”, a spus Aleksei Belov, un student la Institutul de Minerit. În acelaşi timp, unii observatori au remarcat similitudini între stilul Patriarhului Kirill si cel al Papei Ioan Paul al II-lea, pontif romano-catolic, polonez, care a fost deseori privit cu suspiciune în Rusia.
„El este copia lui Ioan Paul al II-lea, care a avut carismă”, a declarat Anatoli Krasikov, director al Centrului pentru Studii Sociale şi Culte, din Institutul European din Moscova, fost ziarist la Vatican, în cadrul agenţiei de ştiri Itar-Tass.
„Kirill este singura figură Ortodoxă care are acest dar”.
www.lacasuriortodoxe.com