Justiţia confirmă verdictul nefavorabil dat arhiepiscopiei catolice în proiectul Cathedral Plazza
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri cererea de strămutare a dosarului privind Cathedral Plaza, de pe rolul Curţii de Apel Ploieşti, formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (ARCB). Arhiepiscopia a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie strămutarea procesului privind Cathedral Plaza, prin care se cere revizuirea deciziei dată de Curtea de Apel Ploieşti în 25 iunie. La acea dată, Curtea a decis, printr-o sentinţă irevocabilă, continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza, după ce, în februarie 2009, Tribunalul Dâmboviţa anulase autorizaţia de construire acordată de Primăria sectorului 1 în februarie 2006. Construcţia fusese blocată mai bine de doi ani, dupa ce Arhiepiscopia şi-a retras acordul dat pentru proiectul unei clădiri de birouri amplasate în apropierea Catedralei Sfântul Iosif. Acţiunea catolicilor a fost speculată politic, liberalul Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, folosind prilejul pentru a-l ataca pe primarul general din acel moment, pedelistul Adriean Videanu. De asemenea, conservatorii s-au raliat protestelor iniţiate de Arhiepiscopie. Scheletul clădirii cu 19 etaje a rămas neterminat, ceea ce a pagubit bugetul de taxele aferente.Contestarea, ca tactică a descurajării
Curtea de Apel Ploiesti a decis ca autorizatia de constructie este valabila si ca dezvoltatorul proiectului, respectiv compania britanica Millennium Building Development, a avut avizele legale. Catolicii nu si-au recunoscut infrangerea, desi decizia era definitiva si irevocabila, si au demarat o serie de proteste pentru sensibilizarea Ministerului Culturii, dar si pentru influentarea instantei, unde au introdus o cale speciala de atac. Ulterior, s-a cerut schimbarea instantei. „Decizia nedreapta a Curtii de Apel din Ploiesti nu ne-a stirbit încrederea în justitia din România, a declarat Arhiepiscopul de Bucuresti, monseniorul Ioan Robu. Cu toate acestea, nu vedem posibila o judecata impartiala si corecta la Curtea de Apel Ploiesti, a cererii de revizuire a deciziei ce valideaza autorizatia de constructie„. Avocatul Arhiepiscopiei, Mugur Popescu, declarase pe 17 august ca procesul nu mai poate avea loc la aceeasi instanta deoarece „exista o banuiala ca aceasta judecare nu ar putea îndeplini conditiile necesare unui proces echitabil. Asteptam ca pâna miercuri 19 august sa se dea si termen pentru acest proces de stramutare”. Popescu a mai precizat ca, în cazul în care stramutarea nu va fi aprobata, procesul de revizuire va începe pe 7 septembrie la Curtea de Apel Ploiesti.
Tactica de contestare a unei decizii irevocabile ar putea urmari descurajarea investitorilor britanici, amanand finalizarea lucrarilor, ceea ce creste costurile, pe o piata in cadere. De altfel, reprezentanti ai companiei Millennium Building Development au declarat ca va fi necesara o evaluare tehnica si investitii suplimentare, deoarece lucrarile au fost oprite o perioada lunga de timp. Totusi, decizia ICCJ reprezinta o noua infrangere pentru Arhiepiscopie, care nu a comentat inca hotararea Justitiei.
De cealalta parte, un comunicat al dezvoltatorului imobiliar precizeaza ca: „aceasta ultima hotarâre constituie un exemplu de functionare echilibrata a justitiei si statului de drept în România, în conditiile unei impresionante presiuni mediatice al carei scop era acela de a schimba cursul firesc al actului de justitie. Înca de la demararea acestui proiect, compania noastra s-a conformat întru totul legislatiei românesti, parcurgând în mod transparent si responsabil toate etapele necesare pentru obtinerea autorizatiilor necesare demararii constructiei de la „Cathedral Plaza”, inclusiv contactând reprezentantii Arhiepiscopiei Romano-Catolice, discutând cu buna-credinta cu acestia si având acordul lor pentru realizarea proiectului, fapt ce a si fost constatat prin decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila”.