Religia în România, împinsă uşor afară din şcoli
În pachetul de legi pentru educaţie, religia s-ar putea preda în clasele I-XII doar dacă va fi aleasă de elev sau de părinte.
În Codul de legi al educaţiei există două variante de articole care decid soarta disciplinei religie. Încă nu s-a decis dacă să fie obligatorie sau nu, pentru a nu deranja Patriarhia. Astfel, în documentul care se discută în grupul de lucru apar cele două versiuni.
„A: Planurile-cadru ale învăţământului preuniversitar (n.r. – ceea ce învaţă elevii la şcoală) includ religia ca disciplină şcolară. Elevul, cu acordul părinţilor sau al tutorelui legal instituit, alege pentru studiu religia şi confesiunea.
SAU
B: Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial şi liceal includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun (n.r. – disciplinele obligatorii pentru toţi elevii)”, se arată în draftul Codului pentru educaţie.
În proiectul de legi propus de comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea, religia a fost scoasă din programă doar de la liceu.
Sindicaliştii prezenţi în grupul de lucru întrunit pentru Codul educaţiei spun că au propus ca în învăţământul preuniversitar „religia să rămână ca simplă disciplină opţională. Şi Ministerul Educaţiei doreşte acelaşi lucru, dar lasă deocamdată în proiect şi al doilea articol ca să nu deranjeze Patriarhia”. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei confirmă că va fi varianta A şi că religia nu va fi în trunchiul comun, dar nu pot discuta mai multe pe această temă.
Cotidianul.ro