Avorturile şi cancerul de sân!
Cauzele cancerului de sân trecute sub tăcere?
Deşi în ultimul timp s-a încercat o polarizare artificială spre frecvenţa mare a cancerului de col uterin, cu scopul utilizării şi răspândirii noului vaccin Gardasil, nu putem să trecem cu vederea un alt pericol mult mai mare care ne omoară mamele : cancerul de sân.


Statisticile arată că la femei, pe primul loc în determinarea mortalităţii în general prin tumori sunt cancerele aparatului digestiv, cu menţiunea că în mediul urban prima cauză de deces prin tumorile maligne la femei o constituie cancerul mamar; urmează ca frecvenţă tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, col, ovar), apoi bolile maligne de sistem, cancerul pulmonar.

Despre cauzele cancerului de sân şi prevenirea acestuia nu se vorbeşte practic deloc, în schimb auzim doar despre modul lui de depistare ( autoexaminarea sânului, mamografii, termografii, ecografii, etc.) trecând cu vederea faptul că „mai bine este să prevenim decât să tratăm!”. De cele mai multe ori este mult prea târziu pentru vindecare cănd este depistat un nodul malign la sân, metastazele fiind deja prezente. Nici celelate metode nu depistează întotdeauna această formă de cancer în timp util. Ultima noutate pe care am aflat-o de la un medic de planificare familială a fost că „nu se cunosc cauzele cancerului de sân”. Să fie chiar aşa? Studiile medicale ne arată cu totul altceva… Redau o parte din aceste studii, lăsând cititorul să se convingă de un adevăr trecut sub tăcere.

Contraceptivele orale combinate (COC) favorizează apariţia anumitor tipuri de cancer şi reduc riscul apariţiei altora(…); astfel, studiile epidemiologice au evidenţiat o creştere a riscului cancerului de sân, de col uterin, a cancerului de ficat (dar şi a tumorilor benigne hepatice) şi a cancerului de piele….” (1).


Majoritatea studiilor atestă administrarea COC( contraceptive orale combinate) ca factor de risc pentru cancerul de sân, mai ales în prezenţa unor condiţii speciale:

● prezenţa tardivă a primei sarcini (după vârsta de 25 ani) şi folosirea contraceptivelor pentru prevenirea acestora;

● un număr crescut de avorturi precoce până în luna a 3-a;

● folosirea îndelungată a contraceptivelor combinate (peste 8-10 ani!);

● utilizarea COC la femeile peste 30-35 ani. (2).

La ora actuală, din nefericire, aceste condiţii sunt împlinite de majoritatea femeilor din România, dat fiind faptul că :

– Avortul la cerere / legal ( până la 3 luni), este tot mai frecvent în rândul adolescentelor iar autorităţile îl încurajează tot mai mult, ridicând recent limita de vârstă a sarcinii până când se poate efectua avortul, la 14 săptămâni ( în loc de 12 cum era până acum); o frecvenţă ridicată al acestei forme de avort există şi în rândul femeilor casătorite care nu îşi mai doresc copii;

– Nu este o noutate pentru nimeni folosirea îndelungată ( peste 5 ani de zile !) a contracepţiei hormonale de către tinerele necăsătorite dar şi de către femeile căsătorite, în vederea prevenirii unei sarcini nedorite, find ajutate şi încurajate de către cabinetele de planificare familială;

– În consecintă, prima sarcină va fi tardivă.

Joyeux Montpellier vede o legătură directă între inhibitorii de ovulaţie (COC) şi carcinomul mamar: „Cancerul de sân nu se manifestă chiar din primul an următor administrării de hormoni, ci zece sau chiar mai mulţi ani mai târziu. De aceea, nu se constată apariţia sa. În perioada actuală, asistăm la o creştere explozivă a cazurilor de cancer ovarian şi de sân…”(3)

Legătura între folosirea contraceptivelor hormonale şi apariţia cancerului de sân nu mai constituie o noutate în ţările occidentale. Unul dintre numeroasele studii arată că hormonii sintetici conţinuţi în pilulă, respectiv estrogen şi progestativ, cresc riscul cancerului de sân la o femeie tânără prin intervenţia lor în procesul de diviziune ( mitoză ) a celulei mamare. Cu cât rata diviziunii este mai mare ( specific organismului tânar), cu atât riscul apariţiei cancerului de sân este mai mare. ( 4). Un alt studiu efectuat de către World Health Organisation ( WHO) arată că la femeile care au primit contraceptive homonale injectabile, respectiv Depo-Provera ( un progestativ de depozit) timp de 2 ani la rând înainte de a împlini 25 de ani, riscul de a dezvolta u cancer de sân creşte cu 190% ! (5).

Legătura dintre avortul provocat şi apariţia cancerului de sân a fost de asemenea demonstrată de numeroase studii din Occident.

Când o femeie rămâne pentru prima dată însărcinată, în organismul ei se produc modificări importante, dintre acestea, creşterea hormonilor feminini – estrogen, progesteron şi hCG – fiind cea mai importantă. Aceşti hormoni pregătesc şi sânii pentru ca viitoarea mamă să-şi poată alăpta copilaşul.

Datorită legalizării avortului şi la noi în ţară, numărul avorturilor a crescut dramatic în ultimii 20 (!) de ani, mai ales în rândul tinerelor. Aflate la prima lor sarcină ( aproape întodeauna nedorită) , ele recurg la „avort la cerere”. După avort, procesul de pregătire a organismului pentru menţinerea sarcinii este întrerupt într-un mod brutal. Hormonii scad în mod dramatic, iar procesul natural de maturare al celulelor mamare ( ale sânului) este de asemenea întrerupt brusc. Din acest moment celulele mamare devin foarte vulnerabile faţă de substanţe cancerigene, deoarece celulele sânului nu şi-au putut încheia procesul de maturare. Cele mai multe studii despre legătura dintre avort şi apariţia cancerului de sân au fost facute în 1996 de către oamenii de ştiinţă Brind, Chinchilli, Severs şi Summy-Long. Investigaţiile lor arată existenţa unui risc de cancer mamar cu 50% mai mare la femeile care au avortat primul lor copil şi cu 30% mai mare la femeile care au avortat la o sarcină ulterioară ( având cel puţin o sarcină dusă la termen înainte de acest avort). ( 6).

Din lipsă de spaţiu nu voi mai continua, dar studiile care arată adevărul despre cauzele cancerului de sân sunt foarte numeroase, ele trebuiesc doar scoase la lumină.

CONCLUZII:

– unele cauze ale cancerului de sân sunt aceleaşi cu cele ale cancerului de col uterin; în consecintă şi metodele lor de prevenţie se aseamănă;

– Pilula „ cea de fiecare zi” oferită cu atâta înţelegere si compasiune tinerelor noastre încă de pe băncile şcolii, va pregăti viitoarele femei expuse cancerului de sân? Aş zice :da.

– Avortul „legal / la cerere”, făcut fără nici o restricţie la noi în ţara până la vârsta de 14 săptămâni, fetelor tinere încă de la prima lor sarcină nedorită ( copil nedorit ) va pregăti alt lot de femei expuse morţii? Aş zice : da

– Se va putea găsi un vaccin pentru acest cancer? Aş zice : nu.

Atunci părinţi (!), ne rămâne un singur lucru de făcut : să ne educăm tinerii pentru o viaţă fără aceste „arme ale morţii trupeşti şi sufleteşti”, pâna nu este prea târziu!

Bibliografie

1. V. Luca, D. Nanu, M. Nanu, Anticoncepţie. Anticoncepţionale, Editura Medicală, Bucureşti, 1991, p. 143;

2. Ibidem, p. 144;

3. Dr. R. Ehmann, în colaborare cu Otto Döpper, Mijloace anticoncepţionale. Efecte secundare fatale despre care nu se vorbeşte. Un bilanţ critic din punctul de vedere al unui ginecolog, Traducere de către Asociaţia Pro-Vita Sibiu, p. 26;

4. Harlap S. Oral contraceptives and breast cancer. Cause and Effect? J. Reprod Med. P. 375.

5. Skegg DCG, Noonan EA, et al. Depot medroxyprogesterone acetate and breast cancer ( A Pooled analysis of the World Health Organization and New Zealand studies) . JAMA.1995, p. 799-804.

6. Brind J, Chinchilli M, et al. Induced abortion as an independent risk factor for breast cancer: a comprehensive review and metaanalysis .Jepidemiol Community Health .10/1996;50: 481-496.


Dr. Christa Todea – Gross

Material preluat şi prelucrat de:
Vitalii Mereuţanu – Magistru în Teologiei