„Prezenţa crucifixelor în sălile de clasă nu înseamnă aderarea la catolicism, ci este un simbol al tradiţiei noastre”, a declarat Mariastella Gelmini, citată de agenţia Ansa.
„Istoria Italiei a cunoscut, de asemenea, aceste simboluri; prin eliminarea lor se înlătură o parte din noi înşine. În ţara noastră, nimeni nu vrea să fie impusă religia catolică”, a mai spus ea.
„Nimeni, şi cu atât mai mult un tribunal european ideologic, nu a reuşit să şteargă identitatea noastră. Constituţia noastră, de asemenea, recunoaşte pe bună dreptate valoarea deosebită a religiei catolice”, a adăugat aceasta.
Curtea de la Strasbourg a considerat că prezenţa crucifixului s-ar opune atât dreptului părinţilor de a-şi educa copiii conform propriilor convingeri cât şi dreptului copiilor la libertatea religiei.
Judecătorii au hotărât că aceste crufixe ar putea fi uşor de interpretat de către elevii de toate vârstele, ca un simbol religios, un semn care îi poate deranja pe studenţii de alte religii sau atei.
Curtea a constatat în unanimitate o încălcare a articolului 2 din Protocolul 1 (dreptul la educaţie), coroborat cu articolul 9 din Convenţia Drepturilor Omului (libertatea de gândire, conştiinţă şi religie).
„Guvernul, desigur, va face recurs”, a declarat, pentru AFP, Ministerul italian al Afacerilor Externe.
„Decizia Curtii de la Strasbourg urmăreşte anularea rădăcinilor noastre creştine (…) Suntem pe calea creării unei Europe fără identitate sau tradiţii. Prin urmare, devine urgentă inserarea rădăcinilor creştine în Constituţia italiană”, a răspuns la rândul său Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului italian.
Acest „verdict calcă în picioare drepturile noastre, cultura noastră, istoria noastră, tradiţiile noastre şi valorile noastre”, a precizat ministrul pe probleme administrative, Roberto Calderoli, membru al mişcării populiste a Ligii Nordului.
„În orice caz, crucifixele rămân pe zidurile şcolilor noastre, aşa cum au fost întotdeauna, tot aşa cum vom continua să avem sărbătorile noastre de Crăciun, pentru că suntem mândri de simbolurile noastre şi de sensul acestora”, a adăugat el.
Conferinţa Episcopilor Italieni „a vorbit despre amărăciunea iscată de această decizie a Curţii Europene, denunţând o viziune” parţială şi ideologică”, pentu că un crucifix „nu este doar un simbol religios, ci reprezinta şi semnul apartenenţei la o cultură”.
Comuniştii PDCI au salutat însă această decizie luată la Strasbourg, pe motiv că astfel se „reafirmă valoarea secularismului în şcoală, ca o garanţie de bază a egalităţii în drepturi”.