Revista britanică The Economist, în numărul său din 4 martie 2010, a publicat un articol în care denunţă masacrul de fetiţe din lume, care a ajuns la cel puţin 100 de milioane şi este definit ca „gendercide” (termen în limba engleză însemnând uciderea sistematică a membrilor de un anumit sex). Articolul este intitulat „Războiul împotriva fetiţelor. Gendercide. Ucise, avortate sau neglijate, cel puţin 100 milioane de fete au dispărut – şi numărul este în creştere”. Este evocată situaţia unui cuplu tânăr care aşteaptă primul copil într-o regiune săracă din lume, dar cu o puternică dezvoltare. Obiceiurile tradiţionale i-au învăţat să prefere copiii de sex masculin înaintea celor de sex feminin. Cuplul poate să facă o ecografie care dezvăluie că aşteaptă o fetiţă. Ce face? Pentru milioane de cupluri, afirmă The Economist, „răspunsul este: avort pentru fetiţe, viaţă pentru băieţei. În China şi în nordul Indiei, se nasc 120 băieţi la fiecare 100 de fetiţe. Natura demonstrează că băieţii, chiar dacă diferenţa nu este foarte mare, sunt mai expuşi la maladiile infantile, dar în planul bilanţului, acest lucru nu contează”.
„Pentru cei care se opun avortului, este un adevărat genocid”, afirmă The Economist. Chiar şi atunci când se pronunţă pentru un avort „sigur, legal şi excepţional”, „suma acţiunilor individuale are un efect catastrofic pentru societate”. Numai China are un număr de bărbaţi necăsătoriţi echivalent cu numărul de tineri de sex masculin din întreaga America. În unele zone acest lucru provoacă chiar probleme grave: în societăţile asiatice, în care căsătoria şi creşterea de copii este singura cale recunoscută la nivel social, bărbaţii celibatari sunt consideraţi precum criminalii. Delicvenţa, traficul de femei, violenţele sexuale, dincolo de sinuciderile la persoane de sex feminin, sunt în continuă creştere şi vor mai creşte pe măsură ce generaţiile cu acest dezechilibru vor ajunge la maturitate.
The Economist observă că „nu este o exagerare să se vorbească despre `gendercide`. Femeile dispar – avortate, asasinate, împinse la moarte. În 1990, economistul indian Amartya Sen a calculat cifra de 100 de milioane, care astăzi este mult mai mare. Revista afirmă că multe persoane ştiu că în China şi în nordul Indiei „există un număr nenatural de bărbaţi”, dar adaugă că „puţini îşi dau seama de profunzimea aceste probleme şi de creşterea ei”. În China, raportul între sexe este de 108 bărbaţi la 100 femei în generaţia născută în 1980. Pentru generaţiile din 2000 este de 124 la 100. În unele provincii chineze ajunge la 130 la 100. Situaţia se află la nivel maxim în China, dar este răspândită şi în alte locuri. În alte regiuni din Asia orientală, precum Taiwan şi Singapore, în unele state foste comuniste din Balcanii occidentali şi din Caucaz şi în unele grupuri ale populaţiei americane, există o rată denaturată a selecţiei sexuale. „`Gendercide`-ul există în aproape toate continentele. Îi priveşte în acelaşi mod pe săraci şi pe bogaţi, pe cei cu studii sau fără studii, hinduşi, musulmani şi confucianişti”, susţine revista.
Nici bogăţia nu stopează fenomenul: Taiwan sau Singapore au economii înfloritoare; în China şi în India, zonele cu cele mai grave cazuri de „gendercide” sunt cele mai bogate şi cu nivelele de instruire cele mai ridicate. Politica fiului unic în China poate fi doar o parte a problemei, având în vedere faptul că aceasta priveşte şi alte ţări care nu au această ideologie. Eliminarea fetuşilor de sex feminin, arată The Economist, e o consecinţă a trei factori: înrădăcinata şi străvechea preferinţă pentru fii, tendinţa modernă de a crea familii mici şi utilizarea tehnologiilor cu ultrasunete care permit identificarea cu certitudine a sexului copiilor printr-un diagnostic prenatal.
Doar o ţară a decis să răstoarne tendinţa. În 1990, Coreea de Sud avea un raport între bărbaţi şi femei egal sau superior celui chinez, în timp ce astăzi revine la nivele normale. Acest lucru s-a petrecut pentru că s-a schimbat cultura populaţiei. Instruirea femeilor, atitudini antidiscriminatorii şi legi în favoarea egalităţii drepturilor a făcut ca preferinţa pentru fii să devină anacronică. Pentru favorizarea schimbării, trebuie să se realizeze anumite acţiuni: „China ar trebui să renunţe la politica fiului unic, dar autorităţile se opun deoarece se tem de creşterea populaţiei, aşa cum au respins preocuparea Occidentului pentru drepturile omului”. The Economist concluzionează propunând ca toate ţările să promoveze „valoarea sexului feminin”. „Trebuie să fie încurajată instruirea femeilor; abolirea legilor şi a obiceiurilor care neagă femeile dreptul la moştenire; abolirea limitelor legate de sex în spitale şi clinici; integrarea femeilor în viaţa publică în orice funcţii – de la crainice de televiziune la poliţiste”. „Mao Tzedong afirma: `Femeile susţin jumătate de cer`. Lumea trebuie să facă mai mult decât să prevină un `gendercide`, trebuie să evite ca cerul să ne cadă în cap!”
Cel puţin 100 de milioane de fetiţe eliminate în lume
Cel puţin 100 de milioane de fetiţe eliminate în lume
www.catholica.ro