Controverse in Indonezia, in urma confirmarii legii anti-blasfemie
Apărătorii drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea marţi, 20 aprilie 2010, în urma respingerii unei cereri de revizuire a legii anti-blasfemie, de către Curtea Constituţională Indoneziană, prin care aceasta pedepseşte orice „deviaţie” vizavi de cele şase religii acceptate în ţară.
După săptămâni de dezbateri, uneori aprinse, Curtea a respins luni petiţia depusă de grupurile reprezentante ale musulmanilor moderaţi, ale religiilor minoritare şi ale apărătorilor laicismului.
Judecătorii a decis că legea este imperfectă, dar că ea nu a încalcă Constituţia celei mai mari ţări musulmane din lume, unde libertatea religioasă este garantată în mod oficial.
Adoptată în 1965, legea prevede o pedeapsă maximă de cinci ani închisoare pentru oricine este găsit vinovat de „ostilitate sau ură” faţă de religie, de denigrare sau interpretări „deviante” faţă de islamism, budism, hinduism, catolicism, protestantism sau confucianism.
Într-o ţară unde aproape 90% din populaţie este musulmană, suporterii revizuirii legii consideră că, uneori, legea este „deturnată” de anumite mişcări pentru a face presiuni asupra celorlalte comunităţi. Ei au invocat în special actele de intimidare împotriva bisericilor creştine şi campania din 2008 împotriva sectei musulmane Ahmadiyah.
„Decizia Curţii este un pas înapoi in ce priveste libertatea religioasă”, a răspuns organizaţia Human Rights Watch (HRW).
Ea riscă să „exacerbeze, probabil, tensiunile sectare”, a spus profesorul american Cole Durham, citat de France Presse, deoarece scuză actele discriminatorii împotriva minorităţilor religioase sau ateilor.
Guvernul şi mişcările musulmane cele mai importante, în schimb, au salutat menţinerea legislaţiei care asigură, potrivit acestora, „respectul pentru religie”.
www.lacasuriortodoxe.ro