Europei i se permite libertatea de a critica religia, dar în acelaşi timp se cenzurează limbajul religios în viaţa publică

În Europa se aplică standarde duble în ce priveşte măsurile luate în domeniul libertăţii de expresie în societate. „în lumea occidentală dreptul de a critica orice punct de vedere religios este adesea susţinut, dar în acelaşi timp simbolurile de credinţă sunt cenzurate întocmai ca şi abordarea religioasă asupra vieţii politice şi sociale a cetăţenilor”. Această declaraţie a fost făcută de Şeful adjunct al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Ruse, părintele Filip Riabâh!

Mai mult, preotul subliniază faptul că „limbajul religios este cenzurat în viaţa publică, astfel Crăciun devine un sezon simplu de vacanţă, iar bradul de Craciun este scos din locurile publice, ajungându-se la momentul în care se propune eliminarea crucifixelor din şcolile europene. Tot mai des se solicită respectarea libertăţii de exprimare, dar pe de altă parte se restrânge dreptul credincioşilor de a-şi exprima opiniile lor în societate.”

Perspectivele religioase ale multor probleme „de multe ori nu se pot evalua în acelaşi mod în care se face în ştiinţă sau umanism, şi atunci religia este retrogradată la domeniul de mitologie, care este o insultă la adresa oamenilor care cred.”

Acesta este răspunsul preotului la cuvintele Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, conform căruia critica religiei, trebuie să îndeplinească standardele democratice europene. Conform acestuia religiile nu sunt decât nişte „mituri şi ideile lor” – idee expusă de Jagland articolul său recent intitulat „Libertatea de exprimare şi de exprimare este esenţa identităţii europene”.

Părintele Filip solicită garanţii pentru drepturile comunităţilor religioase să-şi exprime liber preocupările lor pe probleme de bioetică sau a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex: „Dacă vom construi o societate în care credincioşi pot vorbi liber, de asemenea, vom obţine un rezultat dorit şi pentru Europa”.

www.eph.md