Proiect lansat de Patriarhia Moscovei – Misionari ortodocși gata să refacă legăturile tinerilor cu religia
Scopul este de a îi „distanţa pe tineri de droguri, alcoolism, promiscuitate sexuală” şi de a organiza evenimente pentru a comunica societăţii poziţia Bisericii cu privire la problemele contemporane, explică Vladimir Batrakov, un militar ca formare, acum „înrolat” în cadrul Patriarhiei, care începând cu luna mai a implicat 100 de tineri membri în această acţiune.
Campania, promovată de către Patriarhul Kirill, organizează cursuri de formare pentru tinerii care vor crea la rândul lor grupuri (tinere) pe întreg teritoriul Federaţiei Ruse.
Începând din 1991 există „Tineretul Ortodox”, ca mişcare în Biserica Ortodoxă Rusă, o organizaţie ce lucrează în principal cu copiii şi adolescenţii. Ce diferenţiază însă acest grup nou de tineri este că el este destinat să promoveze, alături de valorile religioase, o politică „anti-filosofie occidentală” şi patriotismul.
În decembrie 2009, Kirill a subliniat pentru prima dată necesitatea formării de lideri pentru grupurile de tineri, la o întâlnire cu mai marii clerului. Cu această ocazie, el a vorbit despre importanţa abordării tinerilor într-o societate plină de „relativismul moral”, pătrunsă de cultul hedonismul şi succesul personal. „Primul pas a fost organizarea de cursuri de către Departamentul Sinodal pentru Problemele Tineretului şi Centrul Patriarhal pentru Creşterea Spirituală a Copiilor şi Tinerilor.
Cursurile, spune Iulia Pavliucenkova – Şef adjunct al Departamentului Sinodal pentru Culte – le asigură viitori lideri capacitatea de a îi întoarce pe tineri de la „aşa-numitele valori europene”, promovate de mass-media, cum ar fi iubirea liberă, iresponsabilitatea şi egoismul, care, a mai spus ea, îi duc pe tineri la abuzul de droguri, alcoolism, promiscuitate, sarcini premature şi chiar închisoare.
Viitorii lideri tineri sunt instruiţi pentru „activitatea misionară de stradă”, de către Boris Iakmenko, lider al aripii ortodoxe a grupului de tineret “Naşii”. Iakmenko a declarat că liderii trebuie să înţeleagă că aceştia trebuie să „iasă pe străzi în descoperirea tinerilor, mai degrabă decât să aştepte ca ei să vină în biserică”.
Biserica este în curs de finanţare a lucrărilor liderilor de tineret, cu bani din parohii şi sponsori. Costurile ridicate de un grup de 30-70 de persoane sunt de aproximativ 300.000 ruble (7.600 Euro). Există mai mult de 14.000 de biserici ortodoxe în ţară, dar Pavliucenkova nu a putut spune dacă fiecare dintre ele va avea un propriu lider de tineret.
Nikolai Mitrokin, un cercetător al Universităţii din Bremen şi expert financiar al Bisericii Ortodoxe Ruse, crede că acest efort, din punct de vedere economic, este de nesuportat pentru Patriarhie. De asemenea, el remarcă faptul că Biserica este împărţită la nivel ideologic şi acest lucru face imposibilă standardizarea idealurilor care urmează să fie promovate în rândul tinerilor la nivel naţional. Cu toate acestea, el nu este convins că aceasta este doar o imagine de campanie pentru Patriarhie, „Kirill este o persoană importantă mass-media, ale cărui idei prind glas în modernizarea bisericii, în ton cu vremurile”, concluzionează Mitrokin. „Statul are nevoie de variante mai puţin agresive decât Naşii”.
www.lacasuriortodoxe.ro