După ce au scris că Zidul Plângerii aparține de drept Islamului, nefiind o parte din Templul evreiesc, palestinienii au șters articolul

Un articol publicat pe un site-web ministerial palestinian, care readucea în discuţie legătura dintre evrei şi Zidul Plângerii, loc sfânt al iudaismului, aflat în Ierusalimul de Est, a fost retras după protestele  sosite din Statele Unite, a indicat Departamentul.

zidul plangerii   Articolul, semnat de ministrul adjunct de informare al Autorităţii Palestiniene, Mutawakkil Taha, difuzat în 22 noiembrie 2010 pe site-ul Ministerului palestinian de Informaţii, nu se mai găsea on-line miercuri, 1 decembrie 2010. „Nu ştiu cine l-a postat”, a declarat Taha pentru AFP, asigurând că nu a stat la originea acţiunii de publicare pe site. „Acest articol exprimă opinia mea, dar nicidecum a Ministerului Dezvoltării Informaţionale sau Autorităţii Palestiniene”, a mai spus el. Statele Unite au reclamat articolul, cu o zi înainte. „Condamnăm cu fermitate aceste comentarii şi le respingem total, deoarece sunt eronate, necinstite şi foarte provocatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, în cadrul unei întâlniri de presă. „Am solicitat în mai multe reprize liderilor Autorităţii Palestiniene necesitatea de combatere sistematică a tuturor formele de delegitimare a Israelului, inclusiv cele constând în negarea legăturilor istorice ale evreilor cu acest ţinut”, a mai spus el. El a mai adăugat că Washingtonul a considerat întotdeauna că „problema Ierusalimului trebuie să fie soluţionată în cadrul negocierilor între părţi, referitor la statutul său final”. Howard Berman, preşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor, a condamnat şi el „acest document”, subliniind că „negarea legăturilor evreilor cu Zidul Plângerii trebuie să fie în mod deliberat provocatoare”. Textul în cauză, impune tradiţia musulmană, care consideră că Zidul este un loc sfânt musulman, deoarece ar fi parte a Esplanadei Moscheilor, unde se află şi Moscheea Al-Aqsa, sit-ul al treilea, ca sfinţenie, pentru Islam, şi afirmă că nu „a fost niciodată parte a Templului evreiesc invocat”. Potrivit acestui text, Zidul Plângerii ar aparţine de drept Administraţiei Bunurilor Musulmane (Waqf), iar Israelul nu are drept de proprietate asupra sit-ului.

www.lacasuriortodoxe.ro