Cum să ne pregătim să venim la Biserică
 
Din cuprinsul articolului:
Venirea la Biserică
Participarea la slujbă
Aprinderea lumânărilor
Închinarea la icoane
Primirea Sfîntei Împărtăşanii
Recomandări generale
Venirea la Biserică
Momentul potrivit pentru venirea la Biserică este înainte de începutul Sfintei Liturghii. (Pentru parohia noastră, înainte de ora 9, în prima duminică din lună, şi înainte de ora 10 în celelalte duminici şi sărbători). Dacă, din diferite motive, se ajunge la biserică mai târziu, adică după ce Sfânta Liturghie a început, este recomandabil să se intre în linişte în biserică şi să fim atenţi unde a ajuns slujba. Dacă este momentul ieşirii cu Sfânta Evanghelie, sau momentul citirii Apostolului (de către citeţ în mijlocul bisericii), sau al citirii Sfintei Evanghelii, sau dacă este momentul ieşirii cu Cinstitele Daruri trebuie să aşteptaţi la intrarea în biserică până la terminarea acestor momente, după care este recomandabil să vă căutaţi cât mai repede un loc în bancă şi să staţi în linişte. Dacă este momentul predicii este de asemenea necesar să nu vă mişcaţi prin biserică până la sfârşitul acesteia. Încercaţi să nu deranjaţi pe ceilalţi credincioşi de la rugăciune în timpul Sfintei Liturghii. De aceea cel mai potrivit este să sosiţi la biserică înainte de începutul Sfintei Liturghii.
A pleca înainte de sfârşitul Sfintei Liturghii (în afara unui motiv binecuvântat) este mai întâi nepoliticos faţă de Cel (Dumnezeu) în a Cărui Casă (Biserica) am fost invitaţi, iar apoi ne lipseşte de binecuvântare. Sfânta Liturghie începe cu cuvintele „Binecuvântată este Împărăţia…” şi se sfârşeşte cu cuvintele „Pentru rugăciunile Sfinţilor Părinţilor noştri…” Cei care pleacă imediat după primirea Sfintei Împărtăşanii (fără un motiv întemeiat) „tratează biserică la fel cu un restaurant fast food, unde venim şi plecăm după bunul plac”. Deşi am depăşit deja secolul vitezei, se cuvine ca în prezenţa lui Dumnezeu să lepădăm pentru două ore „toată grija cea lumească”, iar după momentul Împărtăşaniei să rămânem încă câteva momente pentru a mulţumi pentru harul şi binecuvântarea pe care le-am primit.
Participa la slujbă
In Biserica Ortodoxa pozitia traditionala pentru rugaciune si inchinare este in picioare. In bisericile ortodoxe din ţările majoritar ortodoxe (ca si Romania) nu exista bănci. De-a lungul pereţilor sunt nişte scaune, care sunt rezervate persoanelor în vârstă şi celor neputincioşi. În bisericile ortodoxe, mai ales din afara ţărilor tradiţional Ortodoxe, unde sunt bănci, trebuie să ştim când trebuie să ne aşezăm şi când nu. În conformitate cu învăţătura Sfinţilor Părinţi ai Bisericii Ortodoxe poziţia recomandată pentru a participa la slujbă (în afară de menţiunea contrară) este în picioare. Această recomandare este valabilă mai ales Duminica. În fiecare duminică prăznuim Învierea Domnului şi – după cum la Slujba Învierii lumea nu îngenunchează – la fel se cuvine a ne ruga şi în fiecare Duminică. Se cuvine în mod imperativ a fi în picioare la momentul ieşirii cu Sfânta Evanghelie, la citirea Apostolului şi a Evangheliei, la ieşirea cu Cinstitele Daruri, de la rostirea Crezului şi până după rostirea rugăciunii Tatăl nostru, la momentul împărtăşirii credincioşilor, de fiecare dată când preotul binecuvintează pe credincioşi şi la momentul binecuvântării finale. În caz de îndoială este recomandabil să stăm în picioare. Niciodată nu este nepotrivit sau necuviincios să stăm în picioare în biserică.
Aprinderea lumânărilor
Aprinderea lumânărilor constituie o parte importantă a închinării ortodoxe. De obicei lumea aprinde lumânările atunci când intră în biserică, înainte sau după ce se închină şi sărută icoanele. Acesta este momentul cel mai potrivit pentru aprinderea lumânărilor. Sunt însă unele momente în care aprinderea lumânărilor este total nepotrivită. NU se cuvine a fi aprinse lumânări în timpul citirii Apostolului şi a Evangheliei, în timpul ieşirii cu Sfânta Evanghelie, sau a ieşirii cu Cinstitele Daruri, de la rostirea Crezului şi până după rostirea rugăciunii Tatăl nostru, în momentul primirii Sfintei Împărtăşanii şi la momentul predicii.
Închinarea la icoane
La intrarea şi la ieşirea din biserică este recomandată închinarea la icoane. Pentru sărutarea icoanelor este bine să evităm sărutarea pe faţă a persoanelor din icoane. Este cuviincios să sărutăm mâna, sau piciorul Mântuitorului şi a Maicii Domnului, Sfânta Evanghelie, sfânta Cruce din mâna sfinţilor. În felul acesta arătăm respect faţă de persoanele pictate în icoane, acelaşi respect pe care li l-am arăta dacă ar fi de faţă.
Primirea Sfîntei Împărtăşanii
Persoanele care doresc să primească Sfânta Împărtăşanie trebuie să fie ortodocși, să se fi spovedit şi să fi primit binecuvântarea duhovnicului pentru primirea Sfintei Împărtăşanii. Este, de asemenea, imperativ necesar ca să nu fi mâncat sau băut nimic după miezul nopţii. Pentru alte informaţii sau excepţii, vă rugăm să vorbiţi dinainte cu Părintele duhovnic.
Recomandări generale
În semn de respect faţă de Dumnezeu, în casa Căruia ne aflăm, nu se cuvine a mesteca gumă, sau a mânca în biserică. Este recomandabil, de asemenea, ca doamnele să renunţe la rujul de buze pentru a nu necinsti sfintele icoane, sfânta cruce, linguriţa de împărtăşanie, sfânta evanghelie etc.
Este de asemenea recomandat a nu se circula fără motiv prin biserică, sau a se ieşi şi intra adesea în timpul Sfintei Liturghii. Excepţie de la aceasta pot face copiii. Atunci când îşi pierd răbdarea şi devin gălăgioşi este recomandat ca părinţii să iasă puţin cu ei afară, până se liniştesc, după care pot reintra în biserică