În Sofia, a avut loc prezentarea cărții, „Peter Deunov şi Vanga – profeţi şi înaintemergători ai lui Antihrist” care dovedește natura anti-creştină a fenomenului „Vanga”

În Sofia, a avut loc prezentarea cărții „Peter Deunov şi Vanga – profeţi şi înaintemergători ai lui Antihrist”, care dovedește caracterul anti-creştin a binecunoscutei „proorociţe” bulgare Vanga şi a învăţăturilor așa numitului ei „dascăl” Peter Deunov, informează pagina sedmitza.ru, făcând referire la pagina web a Patriarhiei Bulgare.
Publicarea cărţii „Peter Deunov şi Vanga – profeţi şi înaintemergători ai lui Antihrist”, în care pentru prima dată se prezintă punctul de vedere ortodox asupra fenomenului „Vanga”, 100 de ani de la naşterea căreia a fost sărbătorită luna trecută, a provocat o dezbatere aprinsă în societatea bulgară.
La prezentarea cărții, autorul a declarat că în urma studiului efectuat, sa convinsă că, un număr mare de comentarii a celor care au cunoscut-o pe Vanga, cât și în urma întâlnirilor şi a dialogului cu Vanga şi cu Deunov Peter, el a găsit o mulţime de dovezi că ambele persoane comunicau des cu forțele întunericului. Potrivit acestuia, Vanga experima periodic stari de tranșă foarte dureroase, iar în tratamentul persoanelor utiliza metode magice (de exemplu, pentru a vindeca unele boli a fost necesar să se sacrifice un cocoş negru inima căruia trebuia mâncată). Autorul consideră că aceste momente și metode de a vindeca nu sunt compatibile cu Tradiția Bisericii Ortodoxe. În plus, ambii vindecători nu se considerau slujitori ai Domnului. În pofida faptului că Vanga se numea fiică a Bisericii Ortodoxe, în biserica construită de ea există încălcări intenţionate și grave a unui număr mare de canoane bisericeşti (de exemplu, pictura imaginii ce o reprezintă pe proorociţă se află pe locul, unde în mod normal stă chipul Mântuitorului). În plus, Vanga recunoștea reîncarnarea sufletelor, şi alte idei anti-creștine.
Motivul răspândirii popularității clarvăzătoarei Vanga, autorul o vede în apariția a tot mai multe îndemnuri nejustificate, chiar din partea unor preoți ortodocși de a o canoniza.
În timpul discuţiilor aprinse, iscate în urma prezentării cărții, participanţii şi-a exprimat dorința de a da o evaluare ortodoxă vieţii şi învăţăturilor altor figuri oculte, care au apărut dea lungul istoriei. Administratorul Reședinței Bisericii Ortodoxe Ruse din Sofia, și parohul Bisericii „Sf. Nicolae”, Părintele Zotik (Gajewski) a propus traducerea cărții în limba rusă, luând în considerație că și în Rusia, până astăzi persistă un mare interes față de viaţa şi profeţiile lui Vanga.

www.pravoslavie.ru
trad. www.ortodoxia.md