Patriarhul Chiril confirmă jurisdicţia Bisericii georgiene asupra Abhaziei şi a Osetiei de Sud (Video)

Abhazia şi Osetia de Sud sunt teritoriul canonic al Bisericii Georgiene, a spus Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril. „Este clar că există jurisdicţia canonică a Patriarhiei Georgiene în Abhazia şi Osetia de Sud„, – a spus Sanctitatea Sa jurnaliştilor după o întâlnire cu Catolicosul Georgiei Ilia al II-lea în Lavra din Capitala Ucrainei. Pe de altă parte, există o oarecare „dezordine canonică”.

„Se referă chestia dată la ambele teritorii și dacă luăm în considerație evenimentele ce au avut loc în Abhazia, înțelegem că această dezordine canonică aduce multe probleme pentru viața duhovnicească a oamenilor” – a subliniat Patriarhul!
Potrivit Sanctității Sale, discuția cu Patriarhul Ilia la II-lea, a avut loc „într-o atmosferă deschisă și frățească”, convenindu-se la continuarea negocierilor! „Ne rugăm, să vină în viitor, prin harul lui Dumnezeu, soluţii care ar ajuta cele două Biserici, pentru o mai strânsă cooperare la promovarea valorilor ortodoxe pentru oamenii din aceste regiuni, aducerea ordinii canonice, şi cel mai important, prevenirea oricăror acţiuni distructive care ar fi dăunătoare pentru mântuirea sufletelor oamenilor.”
După cum a afirmat Patriarhul Chiril,  au fost discutate de asemenea și alte probleme în care „punctele de vedere au coincis”. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru faptul că în multe probleme, avem un punct de vedere unanim,” – a declarat Patriarhul.
La rândul său, Patriarhul Ilia al II-lea, a adus mulțumiri pentru invitaţia primită la Kiev. „Sunt pentru prima oară în acest oraş sfânt! Atât oraşul şi ţara, cât și oamenii fac o impresie de unitate spirituală… Iar problemele cu care ne confruntăm ca cele din Abhazia și Ţhinvali – sugerează că ar trebui să atragem o atenţie deosebită acestor probleme „, – a spus el.
Totodată, Patriarhul Ilia al II-lea, ia mulțumit patriarhului Chiril pentru faptul că el „a reiterat jurisdicţia Bisericii Ortodoxe Georgiene în Abhazia si regiunea Țhinvali.”
http://www.youtube.com/watch?v=9Uf6wYR_DwA&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=5ep7xBoT1EI&feature=player_embedded