Crucea, fiind pusă pe Sfântul Prestol, după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, sau după Utrenie, sau după ceasuri, sau după vecernie, mai înainte de otpust, citește preotul:
Împărate Ceresc… Sfinte Dumnezeule… Tatăl Nostru… și troparele: Mântuiește Doamne poporul Tău… Slavă… Cel ce Te-ai înălțat pe Cruce de bunăvoie… Și acum… Mijlocitoare a creștinilor…. Și după aceasta: Domnului să ne rugăm! Doamne miluiește!
Preotul citește rugăciunea aceasta:
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, cel ce de voie pentru mântuirea noastră a te pironi pe lemnul Crucii ai binevoit și pe acela cu Preacinstitul Tău Sânge l-ai sfințit, și cu Crucea Ta din robia vrăjmașului lumea ai răscumpărat și zapisul cel de demult al vrăjmașului nostru diavolul cu crucea l-ai rupt și cu aceia, neamul omenesc din munca aceluia l-ai slobozit, Ție cu smerenie ne rugăm: caută cu milostivire spre acest semn al Crucii și trimite Dumnezeiasca Ta binecuvântare și darul și dă lui putere și tărie, ca tot cela ce într-u pomenirea mântuitoarelor Tale patimi și a morții Tale cei făcătoare de viață, și spre păzirea și apărarea sufletului și a trupului său îl va purta pe sine să se învrednicească a primi prin el binecuvântarea cerească și ajutorul. Și precum toiagul lui Aaron l-ai binecuvântat să fie spre înfrângerea necredinței celor protivnici și spre surparea nălucirilor celor vrăjitorești, așa și acest semn al crucii binecuvântează-l și pune într-u el ajutorul apărării Tale împotriva tuturor curselor diavolești, ca pentru fiecare ce îl va purta pe sine să-i fie cu darul Tău apărare și păzire mântuitoare sufletului și a trupului de toată răutatea, spre înmulțirea într-u el a darurilor Tale celor duhovnicești, și a faptelor celor bune creștinești! Că tu ești cela ce binecuvântezi și sfințești toate, Hristoase Dumnezeul nostru, și Ție slavă și mulțămită și închinăciune înălțăm împreună cu cel fără de început al Tău Părinte, și cu Prea Sfântul și Bunul și de viață făcătorul Duhul Tău, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.