Aproape o treime din populaţia lumii are de suferit ca urmare a intensificării restricţiilor religioase impuse de stat sau a ostilităţilor sociale generate de motive ce ţin de religie, arată un raport publicat recent de Pew Religion Forum pe site-ul organizaţiei. Raportul intitulat „Creşterea Restricţiilor privind Religia” analizează dinamica interdicţiilor religioase şi a ostilităţilor sociale generate religios în perioada 2006-2009. Potrivit autorilor, restricţiile privind credinţele şi practicile religioase au înregistrat o creştere semnificativă în 23 din cele 198 de state al lumii (12%), au scăzut în 12 ţări (6%) şi au rămas neschimbate în 163 de ţări (82%).
Balanţa înclină însă spre o creştere mult mai mare a incidenţei restricţiilor religioase, din cauza faptului că multe dintre ţările care au cunoscut o intensificare a restricţiilor sunt, în acelaşi timp, şi state foarte populate. Astfel, consecinţele acestei intensificări au afectat o proporţie mai mare de oameni.
Nu mai puţin de 2,2 miliarde de persoane (32% din populaţia globală de 6,9 miliarde) trăiesc în ţări unde guvernul impune restricţii religioase, sau în care ostilităţile din motive religioase au crescut substanţial în perioada analizată.
Potrivit analizei Pew, zona Orientului Mijlociu / Nordul Africii a fost cea mai grav afectată de restricţii religioase impuse de guvern sau de societate. Aproape o treime (30%) din ţările din această regiune şi-au înăsprit restricţiile religioase. Prin comparaţie, în zona Americilor, niciuna dintre ţări nu a înregistrat creşteri pe niciunul dintre palierele analizate.
În Europa, ţări precum Franţa şi Serbia s-au remarcat prin ostilitatea guvernamentală faţă de religie. Raportul Pew aminteşte iniţiativa preşedintelui francez Nicholas Sarkozy de a interzice purtarea vălului islamic integral. Este amintit de asemenea demersul prin care procurorul general francez dorea ca grupul scrientologilor să fie numit „întreprindere criminală”, după descoperirea unor fraude financiare din interiorul organizaţiei. În Serbia, guvernul a refuzat să înregistreze oficial Martorii lui Iehova, precum şi alte grupuri religioase minoritare. De asemenea, au fost notate ocazii în care reprezentanţi guvernamentali ai ţării s-au referit la minorităţile religioase cu termenul de „secte” sau alte denumiri peiorative.
În China, restricţiile religioase s-au menţinut la acelaşi nivel (ridicat) ca şi în anii anteriori. Incidentele sociale au crescut însă semnificativ în perioada studiată. Şi în Nigeria, Rusia, Thailanda, Marea Britanie şi Vietnam, care au cunoscut o creştere majoră a nivelului de ostilitate faţă de religie, situaţia a fost generată în principal tot de conflictele sociale.
Grupurile teroriste motivate religios au fost active în 74 de ţări, între 2006 şi 2009. Manifestări violente s-au înregistrat în jumătate dintre aceste ţări. În Rusia, peste 1.100 de oameni au murit în atacuri teroriste orchestrate numai în perioada studiată. Această cifră reprezintă dublul incidentelor din anii precedenţi.
1/3 din populaţia lumii suferă din cauza ostilităţii religioase
1/3 din populaţia lumii suferă din cauza ostilităţii religioase