În circumstanţe dificile, religia îi face pe oameni fericiţi

Locuitorii ţărilor dezvoltate sunt mai puţin interesaţi de religie şi se declară fericiţi indiferent dacă sunt adepţii vreunei religii sau nu. În schimb, în ţările unde condiţiile de viaţă sunt dificile, apartenenţa la o anumită religie îi face pe oameni mai fericiţi. Acestea sunt concluziile unui studiu care confirmă vechea opinie că oamenii îl caută pe Dumnezeu mai ales când circumstanţele vieţii lor sunt dificile, citim într-un material apărut astăzi pe SemneleTimpului.ro.
Psihologul Ed Diener, de la Universitatea din Illinois, a declarat că acestea sunt rezultatele primului studiu care a analizat relaţia dintre religie şi fericire, la nivel internaţional, conform ScienceDaily.com. Rezultatele cercetării au fost publicate în „Journal of Personality and Social Psychology”. „Circumstanţele prezic religiozitatea. Circumstanţele dificile îi conduc pe oameni într-o mai mare măsură spre religie. Iar în societăţile religioase şi în circumstanţe dificile, oamenii religioşi sunt mai fericiţi decât cei nereligioşi. Însă, în societăţile mai puţin religioase sau în societăţile cu viaţă mai uşoară, unde multe dintre nevoile oamenilor sunt satisfăcute, oamenii religioşi nu sunt mai fericiţi: toată lumea este fericită”, a declarat Diener.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în condiţiile în care oamenii sunt lipsiţi de hrană, de locuri de muncă, de oportunităţi educaţionale şi de securitate, apartenenţa la o anumită religie poate să reprezinte un avantaj, întrucât aceia care sunt religioşi se declară mai fericiţi decât cei ce nu aparţin vreunei religii. Studiul s-a bazat pe un sondaj Gallup realizat în peste 150 de ţări ale lumii. Respondenţii au răspuns la întrebări despre afilierea religioasă, satisfacţia de viaţă, sentimentele pozitive sau negative vizavi de anumite realităţi sociale, etc.
În 2010, profesori de la Universităţile Wisconsin-Madison şi Harvard au publicat un studiu ale cărui concluzii sugerează că „ingredientul secret” al fericirii oamenilor care aparţin unei comunităţi religioase constă în relaţiile pe care aceştia le construiesc cu membrii comunităţilor respective.