“Ceasul Judecăţii” – cinci minute până la un dezastru nuclear
“Ceasul Judecăţii” a fost mutat un minut mai aproape de miezul nopţii, ceea ce înseamnă că lumea este teoretic cu un pas mai aproape de un dezastru global. În această săptămână, “Buletinul Cercetătorilor Atomici” (Bulletin of Atomic Scientists – BAS) a mutat minutarul acestui ceas simbolic de la 6 la 5 minute înainte de miazul nopţii. Avertizând asupra lipsei totale de progres în lupta împotriva schimbărilor climatice şi împotriva proliferării armelor nucleare, care ar putea aduce sfârşitul vieţii.
Accidentul de la Fukushima de anul trecut a fost decisiv în schimbarea acestui ceas.

Într-o declaraţie oficială lansată marţi, 10 ianuarie, BAS a declarat: “Mai sunt cinci minute până la miezul nopţii. Acum doi ani, se părea că liderii lumii sunt gata să se confrunte cu aceste probleme. În multe cazuri, acest curent s-a inversat. Din această cauză, Buletinul Cercetătorilor Atomici a hotărât să mute ceasul judecăţii aşa cum era în 2007”.
Decizia a fost luată după un simpozion în Statele Unite unde oamenii de ştiinţă au arătat implicaţiile recentelor evenimente pentru viitorul umanităţii în ceea ce priveşte armele, energia nucleară, schimbările climatice şi bio-securitatea. “Provocările de a scăpa de arme nucleare, de puterea nucleară energetică şi eforturile împotriva schimbărilor climatice sunt interconectate”.

“Procesele politice sunt total neadecvate; potenţialul pentru folosirea armelor nucleare în conflicte în Orientul Mijlociu, Asia de Nord-Est şi Asia de Sud este alarmant. Este nevoie să fie dezvoltate şi construite reactoare nucleare mai sigure” a subliniat BAS.

Originile “Ceasului Judecăţii”

“Ceasul Judecăţii” a fost creat în 1947 de către consiliul directorilor BAS de la Universitatea din Chicago şi a fost văzut iniţial ca un simbol al ameninţării războiului nuclear.

Timpul original al ceasului a fost setat la 11.53 sau la 7 minute de miezul nopţii după Hiroshima, şi a ajuns la 11.58 în 1953, când Statele Unite şi Rusia au setat arme termo-nucleare în decursul a 9 luni. După sfârşitul “Războiului rece” a fost retrogradat la 17 minute de miezul nopţii, după declaraţiile prieteneşti dintre cele două supra-puteri nucleare.

“Ceasul” a fost recunoscut ca un indicator al vulnerabilităţii lumii faţă de catastrofe nucleare, schimbări climatice dezastruoase sau tehnologii ştiinţifice periculoase.

www.doxologia.ro