Tragedia chinezilor care locuiesc în cuşti de 1,5 mp 

Zeci de mii de oameni trăiesc în cuşti de doi metri lungime şi 75 cm lăţime, în Hong Kong, orașul în care există mai multe magazine Louis Vouiton decât în Paris. Hong Kong este unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe Glob, cu 6.400 de locuitori pe kilometru pătrat. Și, deși sună șocant și incredibil, dintre aceştia, zeci de mii sunt obligaţi să plătească 200 de dolari pentru a locui în chirie în cuşti înghesuite câte 20 într-o cameră, în condiţii de trai înfiorătoare. Potrivit estimărilor, aproape 100.000 de oameni sunt în această situație.

Ca mărturie stă o serie de imagini impresionante captate de fotograful britanic Brian Cassey în zona „întunecată” a Hong Kong-ului.

Cuştile sunt pe trei nivele, iar cele de jos sunt cele mai scumpe, pentru că aproape poţi să stai în picioare în ele. În plus, oamenii sunt nevoiţi să împartă aceleași toalete şi duşuri rudimentare. Şi deşi blocurile cu pricina au provocat un scandal monstru pe piaţa imobiliară din Hong Kong, în timp, au mai apărut și alte clădiri de acest fel.

„Temperatura în cuşti este cu două-trei grade Celsius mai mare decât afară. E foarte puţin confortabil şi uneori nu adorm înainte de ora 5 dimineaţa”, a declarat Cheung, care locuieşte într-o cuşcă.

El a precizat că oamenii „împart” cuştile cu gândaci, şopârle, păduchi şi şobolani. „Uneori, mă tem că se pot târî şi îmi pot intra în urechi”, a explicat Cheung.

Situația a escaladat după ce criza imobiliară a lovit China, când mulţi oameni au fost nevoiţi să renunţe la case şi să aleagă dacă vor să locuiască în stradă sau în cuşti.

Cea mai mare mahala din lume are de două ori cât populaţia Bucureştiului. Neza-Chalco-Itza, care se află în capitala Mexicului, Mexico City, are aproximativ 4 milioane de locuitori. Alte 2 milioane de săraci se înghesuie în Sadr City, o mahala din Bagdad, un număr depășit uneori de Orangi Town, o mahala din oraşul pakistanez Karachi, care are aproximativ 700.000 – 2.5 milioane de locuitori.

Sărăcia cruntă șochează și în comunitatea Manshiet Nasser din Cairo, care a fost supranumită „Oraşul gunoaielor”, pentru că efectiv pare o staţie urbană de sortare a deşeurilor. Celebre pentru condițiile crunte sunt şi cartierele sărace din Rio de Janeiro. Sute de favelas au apărut în ultimii zeci de ani în jurul metropolei Rio de Janeiro, dar şi a altor oraşe mari din Brazilia, în condiţiile în care milioane de oameni săraci pleacă din regiunile rurale pentru a-şi găsi aici un loc de muncă în marele oraș.

Aceste suburbii diferă de la ţară la ţară. În unele cazuri, cartierele în care altădată locuia clasa muncitoare, s-au transformat în mahalale în urma atacurilor armate frecvente. Un exemplu în acest caz este cartierul Petare din Venezuela. Altele sunt adevărate centre industriale, precum este Dharavi în Mumbai, unde este dezvoltată industria pielăriei.

www.semneletimpului.ro