Franţa legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex

Sâmbăta trecută, Adunarea Națională a Franței a decis, în urma unei examinări care a consumat multe ore de dezbateri și discuții în contradictoriu, să aprobe proiectul de lege privind căsătoria între persoane de același sex.

În urmă cu câteva săptămâni, sute de mii de manifestanți luaseră cu asalt străzile din Paris pentru a protesta împotriva planurilor guvernamentale de a oferi cuplurilor gay din Franța dreptul de a se căsători și de a adopta copii. Marșul nu a avut succes.

Deputaţii au adoptat cu 249 de voturi la 97 articolul 1 din text, cel mai important, care prevede că „mariajul este contractat de către două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex”. Dezbaterile vor continua, relatează Mediafax. Timp de două săptămâni militanții, dar și opozanții căsătoriei gay vor avea ocazia să își susțină punctul de vedere, urmând ca, pe 12 februarie, să fie anunțat votul final al Parlamentului.

„Căsătoria pentru toți” fusese un punct cheie în agenda promisiunilor electorale făcute de actualul președinte francez, François Hollande. Prin recenta decizie a Adunării Naționale, codul civil al lui Napoleon va putea fi extins cu fraza: „Căsătoria este contractată între două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex”.

Sondajele de opinie efectuate printre cetățenii francezi au relevat opinii paradoxale. Deși între 55% și 60% dintre francezi se declară în favoarea căsătoriilor gay, doar 50% consideră că guvernul ar trebui să permită cuplurilor gay și să adopte copii.

Decizia Adunării Naționale marchează cea mai importantă reformă socială franceză de la abolirea pedepsei cu moartea în 1981, notează BBC.

„Suntem bucuroși și mândri că am luat acest prim pas,” a declarat ministrul Justiției, Christiane Taubira. Parlamentarul Philippe Gosselin a apreciat în schimb că această lege semnalează intrarea Franței pe un drum pe care francezii nu îl doresc: „azi e vorba de căsătorie și adopție. Mâine Va fi despre concepția asistată medical și mamele surogat.”

În septembrie anul trecut, cardinalul romano-catolic Philippe Barbarin, arhiepiscop de Lyon, declara că planurile de redefinire a căsătoriei vor deschide ușa incestului și poligamiei.

Până în prezent, la nivel mondial, doar zece state au legalizat căsătoriile homosexuale. Primul stat care a permis căsătoria civilă între persoanele de același sex a fost Oldanda, în aprilie 2001. În această țară, cuplurile gay au exact aceleași drepturi ca și cele heterosexuale (inclusiv dreptul de a adopta copii).

Argentina a intrat, în 2010, în istorie ca primul stat latino-american care a autorizat căsătoria homosexuală, de asemenea cu integrarea drepturilor identice cu cele oferite cuplurilor heterosexuale.

Pe lista țărilor care au legalizat mariajul gay se mai numără: Islanda, Portugalia, Suedia, Norvegia, Africa de Sud, Canada, Spania și Belgia.

site sursă semneletimpului.ro