Sărbătoarea Sfintei Treimi

Sărbătoarea Sfintei Treimi este cinstită în Biserica Ortodoxă în Lunea după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Sfânta Treime este cinstită de către creştinii ortodocşi, anul acesta, la 24 iunie. Învăţătura despre Sfânta Treime constituie dogma principală în Biserica Ortodoxă. Prin ea înţelegem pe Dumnezeu cel Unul în fiinţă şi întreit în persoane: Dumnezeu -Tatăl, Dumnezeu – Fiul şi Dumnezeu – Duhul Sfânt.

Toate actele mântuitoare din istoria lumii au fost lucrate de către Preasfânta Treimie, a spus părintele profesor Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de “Teologie Justinian Patriarhul” din Capitală, pentru Radio TRINITAS: „Biserica preamăreşte pe însăşi Preasfânta Treime, arătând prin aceasta că lucrarea de mântuire a lumii săvârşită de Hristos Domnul şi Mântuitorul s-a împlinit prin trimiterea Duhului Sfânt, iar prin aceste acte mântuitoare a lucrat întreaga Sfânta Treime tot aşa cum la crearea lumii întreaga Sfânta Treime a fost lucrătoare, căci toate le face şi le înnoieşte Tatăl prin Fiul în Duhul Sfânt”.

De asemenea părintele profesor Ştefan Buchiu, a arătat că Preasfânta Treime se află la începutul existenţei lumii a cărei cauză este, dar se va afla şi la desăvârşirea finală sau naşterea din nou a lumii atunci când Biserica „va intra definitiv în Împărăţia Preasfintei Treimi”
În sec. XII această sărbătoare nu era încă generalizata nici în Apus, ea fiind stabilita definitiv în Apus abia la 1334.

www.basilica.ro