Călugăriţele răpite în Siria au fost eliberate
O sursă din forţele de securitate şi oficiali ai bisericii au confirmat eliberarea călugăriţelor răpite din Maaloula şi ţinute captive timp de peste trei luni. Unele surse dau numărul lor la 12, altele 13. Acestea au fost eliberate, iar ieri erau pe drum spre Damasc, trecând prin Liban.
Un membru al forţelor libaneze de securitate a declarat, citat de Al Jazeera şi Reuters, că maicile au fost duse în oraşul libanez Arsal în cursul săptămânii trecute şi duminică au fost conduse în Siria însoţite de şeful agenţiei de securitate libiene şi de un oficial al agenţiei de spionaj a emiratului Qatar.
Generalul Abbas Ibrahim, şeful agenţiei libaneze de securitate, a declarat pentru agenţia de ştiri naţională libaneză că răpitorii şi-au schimbat în mod repetat revendicările, întârziind eliberarea ostaticelor.
El a reiterat eforturile de eliberare şi în cazul celor doi episcopi şi al unui jurnalist libanezo-mauritanian capturaţi de forţele siriene rebele.
Călugăriţele din oraşul creştin Maalula, la nord de Damasc, au dispărut în decembrie, când rebelii islamişti au preluat controlul carierului vechi al oraşului.
După ce au fost ţinute în mănăstirea ortodoxă Sf. Tecla (Mar Thecla), au fost mutate spre nord, în oraşul Yabroud, aflat sub controlul islamiştilor, dar care se află în prezent în centrul operaţiunilor militare guvernamentale.
Louka al-Khoury, episcop al Bisericii Ortodoxe Siriene, le-a declarat reporterilor de la graniţă că vestea îl bucură, adăugând că „reuşita armatei siriene (n.rep. – guvernamentale) la Yabroud a înlesnit procesul”.
La scurt timp după dispariţia călugăriţelor, rebeli suniţi fundamentalişti au declarat că le-au oferit acestora „ospitalitatea” lor şi că le vor elibera curând.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un grup de monitorizare cu sediul în Marea Britanie, a identificat rebelii care au capturat maicile ca aparţinând Frontului Nusra, filiera Al-Qaeda din Siria.
Grupul britanic şi o sursă din rândul rebelilor au confirmat că eliberarea maicilor s-a făcut în cadrul unui schimb cu zeci de prizoniere din închisorile guvernamentale. „Revendicarea agreată a fost să se elibereze 138 de femei din închisorile lui Assad”, a spus cea de a doua sursă menţionată.
În decembrie, televiziunea Al Jazeera a prezentat un film cu maicile, în care acestea spuneau că sunt sănătoase, însă nu se ştie în ce condiţii au fost filmate.
Televiziunea de stat siriană a dedicat un reportaj amplu eliberării de duminică, dar nu a menţionat de acordul de schimb de prizonieri. A prezentat filmări în direct de la graniţa cu Libanul şi interviuri cu oficiali ai bisericii, printre care şi unul care acuza Occidentul că nu crede decât în puterea dolarului.
Televiziunea siriană a prezentat şi un montaj cu imagini religioase de sorginte creştină, printre care biserici, o statuie a Fecioarei Maria şi picturi murale cu Iisus răstignit, pe un fundal muzical dramatic, descriind Siria ca „leagăn al credinţelor monoteiste”.
Minoritatea creştină din Siria a încercat să se menţină în mare parte neutră în conflictul sirian care durează de trei ani, s-a soldat cu moartea a peste 140.000 de persoane şi în timp a căpătat tot mai puternice accente de război religios.
Revolta musulmanilor suniţi fundamentalişti i-a alarmat pe mulţi. Assad, care face parte din minoritatea alawită, o ramură a Islamului Şiit, s-a autocaracterizat drept zidul de protecţie împotriva ideologiilor militante şi intolerante.
Sursă: drumeuropean.ro
ÂÂÂ